Header background

De kracht van - Knuffelen

Sophie Luderer

13 maart 2023

leestijd 5 minuten

 

Omarm die knuffel

Knuffelen is niet alleen fijn, het is ook goed voor je gezondheid. Door te knuffelen verdrijf je negatieve emoties en deel je positieve emoties die je kunnen opladen met positieve energie. Een nare dag kan volledig omdraaien als je een knuffel krijgt van iemand van wie je houdt. Het bijzondere aan knuffelen is dat de positieve gevoelens die erbij ontstaan niet alleen merkbaar zijn tijdens het knuffelen zelf: je blijft ze nog lang daarna voelen.

 

Fijne stofjes

Aanraking en lichaamscontact is voor iedereen net zo belangrijk als eten en drinken. Bij aanraking maakt ons lichaam oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Onderzoek toont aan dat mensen die vaak knuffelen meer van dit stofje in hun bloed hebben. Oxytocine zorgt voor een lagere bloeddruk en een lagere hartslag. Ook geeft het een gevoel van gehechtheid en verbinding, en zorgt het ervoor dat je minder pijn ervaart. Andere fijne stofjes die vrijkomen bij knuffelen zijn serotonine en dopamine. Deze stoffen zorgen voor gevoelens van rust, welzijn en kalmte.

 

Stil je honger

Zoals je honger en dorst hebt, kun je ook een gemis aan huidcontact ervaren. Dat noemen we huidhonger. Huidhonger is niet hetzelfde als zin in seks. Seks kan huidhonger stillen, maar huidhonger kan ook gestild worden door een vriendschappelijke aanraking of massage. Heb je niemand om je heen die je huidhonger kan stillen? Maak dan verbinding met je eigen lijf: geniet van de douchestralen op je huid, smeer jezelf in met fijne bodylotion of masseer jezelf. Aanrakingen met zelfliefde zijn goed voor je immuunsysteem. De gelukshormonen die vrijkomen bij knuffelen en vrijen kun je ook bij jezelf opwekken, in contact met je eigen lijf.

Advies van dr. Love

De Amerikaanse neuro-econoom Paul Zak wordt ook wel dr. Love genoemd, omdat hij al jarenlang onderzoek doet naar het gelukshormoon oxytocine. Zijn advies: knuffel minimaal 8 keer per dag. Dat maakt ons mensen gelukkiger en het maakt van de wereld een mooiere plek.

Zonder woorden

Knuffelen is een fijne manier om zonder woorden te communiceren. Het zorgt ervoor dat mensen zich verbonden voelen en geeft een gevoel van begrip. Het laat ons voelen dat we niet alleen zijn.


Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

De kracht van - Muziek

De kracht van - Geur

Wie geef jij wel eens een kus of knuffel?