Header background

Hulp vragen is een teken van kracht

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen aan anderen. Ze zien het als teken van zwakte. Terwijl het heel menselijk is om niet alles alleen te kunnen. Waarom is de drempel dan toch zo hoog?

 

Waarom is hulp vragen zo moeilijk?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand hulp vragen moeilijk vindt. Je wilt de ander bijvoorbeeld niet belasten met je problemen. Of je schaamt je ervoor dat het alleen niet lukt, je ziet het als een teken van zwakte. Of je hebt vroeger geleerd om je eigen boontjes te doppen, dingen alleen te doen. Wat de reden ook is, het kan een hele drempel zijn om iemand om hulp te vragen. En dat terwijl je vaak als eerste klaar staat om een ander te helpen!

 

De voordelen van hulp vragen

Door hulp te vragen, zorg je goed voor jezelf. Het helpt bij het verlagen van druk of stress bij jezelf, waardoor je bijvoorbeeld een burn-out voorkomt. Als iemand je helpt bij het oplossen van een probleem, leer je daarvan. Het helpt je om het de volgende keer misschien met geen of minder hulp te kunnen. En vergeet niet: anderen vinden het waarschijnlijk heel fijn om je helpen! 

 

Hoe dan?

Drie tips die je kunnen helpen bij het vragen om hulp:

  • Oefen! De eerste stap is het accepteren van hulp als iemand het aanbiedt. Dus in plaats van “Nee joh, hoeft niet, het lukt wel”, zeg je: “Ja graag! Wat fijn dat je wilt helpen.” De volgende stap is dat je zelf om hulp vraagt.  
  • Begin klein, zoals hulp vragen bij een doos tillen of het bedenken van een lekker recept.
  • Weet wat je wilt vragen en aan wie. Bereid eventueel je vraag voor, zodat je weet wat je wilt zeggen. 

 

 

Hulp vragen is een teken van kracht!

Onthoud als je gaan oefenen met hulp vragen: het is geen teken van zwakte, maar een teken van kracht! Niemand is perfect, jij ook niet, en anderen zullen het waarderen als je dat durft te laten zien. Als je hulp vraagt, zorgt dat voor positief contact met de ander, en écht verbinding. Eigenlijk kan iedereen af en toe wel wat hulp kan gebruiken, ook de mensen waarvan je het aan de buitenkant niet ziet.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Kijk3 minuten

Aan de slag! Video: Wat zijn we geworden? - De inactieve Homo Sapiens

Van actieve wezens is er langzaam een achteruitgang in onze fysieke activiteit te zien. Dit is te wijden aan technologische vooruitgangen. Ongezond eten, stress en zitten worden bevorderd. Tijd om hier iets aan te doen dus.

Lees3 minuten

Als je dierbare iets ingrijpends meemaakt

Luister55 minuten

Podcast: ouderschap en spraak-/taaluitdagingen

In deze aflevering praat podcastmaker Kim de Bis met Karin Derks, logopedist en stottertherapeut. Ze kaarten aan hoe je als ouders je kind kunt helpen bij spraak-, taal- en stotteruitdagingen.