Header background

Roze Zaterdag

Karlijn Allewijn

17 juni 2022

leestijd 2 minuten

 

Vandaag, op deze mooie warme zomerse dag is het Roze Zaterdag! Voor veel mensen is deze Roze Zaterdag ook wel bekend als ´de gay pride´, niet te verwarren met de Amsterdam Gay Pride. De Roze Zaterdag heeft van oorsprong een demonstratief en politiek karakter. In tegenstelling tot de Amsterdam Pride die vooral een feestelijk karakter heeft. Dit jaar is het een bijzondere editie, omdat de Roze Zaterdag na 21 jaar weer fysiek, in Rotterdam wordt gevierd!

Waar komt het vandaan?

Nadat de politie op de laatste zaterdag van juni 1969 homobar Stonewall in New York binnenviel braken er hevige rellen uit. Door deze rellen ontstond er een actiegroep die strijden voor de rechten van homo´s, lesbiennes en andere seksualiteiten. Op 28 juni 1970 werd de eerste Gay Pride in New York gehouden.

Ook in Nederland was het onrustig. In 1969 en 1970 werden er twee homodemonstraties gehouden. Hierna bleef het een tijdje stil. De organisatie voor de belangen van homo´s, lesbiennes en andere seksualiteiten (COC) vond niet dat de verschillende seksuele gevoelens middels demonstraties benadrukt moesten worden. Toch werd er in 1977 een officiële demonstratie gehouden tegen de anti-homo campagne van Anita Bryant. Dit is een jaarlijkse traditie geworden en is nu de zogeheten Roze Zaterdag.


Veilige haven

Tijdens deze dag hebben vrijheid en verbinding een belangrijke rol. Ondanks dat homo’s, lesbiennes en andere seksualiteiten al veel meer worden geaccepteerd dan vroeger, is er nog steeds veel tegenstand. Daarom wordt er tijdens deze dag bij stil gestaan dat iedereen mag zijn wie die wil zijn, zodat we ons allemaal veilig kunnen voelen in ons land.

Wat is er te doen?

Feestjes, verschillende artiesten, marktkraampjes en een Pride March, het is deze dag allemaal in Rotterdam te vinden! De Pride March is een belangrijk onderdeel van de Roze Zaterdag. Dit is een vredig protest waarbij er een leuke route door Rotterdam wordt gelopen. Ben jij nieuwsgierig en wil je bijdragen aan de vrijheid in Nederland, dan is dit de perfecte dag om een kijkje te nemen in Rotterdam! Je zult zeker een mooie en gezellige dag beleven!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

De dag van empathie

Voluit leven

Vergroot je zelfvertrouwen