Header background

Zo bewaak je je grenzen beter

Frieda Zieleman

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Het is helemaal niet erg om een keertje meer te doen dan je eigenlijk aankunt. Meestal kun je daarna wel weer opladen en herstellen. Maar ga je structureel over je eigen grenzen heen? Dan heeft dat nadelige gevolgen voor je eigen mentale en fysieke gezondheid. Hoog tijd om je grenzen beter te bewaken!


Waar ligt jouw grens?

De ene persoon heeft meer energie dan de andere. En ook wat je emotioneel aankunt, verschilt. Waar je grenzen precies liggen, is dus heel persoonlijk. Vaak realiseer je je pas achteraf dat je over je grens bent gegaan. Dan heb je bijvoorbeeld ergens enthousiast ‘ja’ op gezegd, maar realiseer je je ineens dat je er helemaal geen tijd of energie voor hebt. Of je voelt je verplicht om iets voor een ander te doen, maar verliest je eigen behoeften uit het oog.

 

Voldoen aan verwachtingen

Veel mensen willen graag voldoen aan de verwachtingen van een ander. Maar door altijd overal ‘ja’ op te zeggen, houd je die verwachtingen zelf in stand. Je vrienden, familieleden en collega’s weten dan dat ze altijd bij je kunnen aankloppen. ‘Nee’ zeggen is best lastig. Je voelt je misschien schuldig, denkt dat de ander teleurgesteld in je zal zijn of je bent bang voor een conflict. Maar meestal vindt de ander het alleen maar fijn als je eerlijk bent. 

 

Tips

Wil je leren om je grenzen beter te bewaken? Met deze tips lukt dat zeker:

  • Neem even pauze
    Onderdruk de neiging om meteen ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen op een verzoek, maar vraag of je er even over mag nadenken. Sta stil bij je gevoel. Misschien is je eerste reactie positief, maar voel je daaronder stress of weerzin.

  • Voel je niet schuldig
    Vergelijk je niet met anderen die heel veel energie hebben en alles maar aanpakken. Dat betekent niet dat jij dat ook moet doen, want grenzen zijn heel persoonlijk. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je iets niet ziet zitten.

  • Je grens is flexibel
    De ene dag kun je voor je gevoel alles aan, de andere dag voel je je minder goed. Het is dus niet zo dat je grens altijd op dezelfde plek ligt. Heb je slecht geslapen of zit je ergens mee? Zeg dan: “Sorry, dit lukt me nu niet, maar over een tijdje misschien wel weer.”

  • Je hoeft niets uit te leggen
    Sommige mensen hebben het gevoel dat ze moeten uitleggen waarom ze ‘nee’ zeggen. Maar dat is niet nodig. Voelt het toch gek om alleen maar ‘nee’ te zeggen zonder toelichting? Ga dan in elk geval geen smoesjes bedenken, maar zeg gewoon dat je tijd voor jezelf nodig hebt of dat je prioriteiten ergens anders liggen.

  • Oefen
    Als je jarenlang over je grenzen bent gegaan, is het best spannend om opeens je grenzen beter aan te geven. Maar je kunt dit wel oefenen. Begin bijvoorbeeld met kleine dingen in je privésituatie. Het wordt dan vanzelf minder eng om ook ‘in het groot’ - bijvoorbeeld op je werk - je grenzen te bewaken.
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Wat is mentale veerkracht?

Mama houdt alle ballen in de lucht

‘Nee’ is ook een antwoord