Header background

Zeven tips om je mentale veerkracht te vergroten

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 5 minuten

 

Mentale veerkracht gaat over het omgaan met stress en tegenslagen in het leven. En het vermogen hiervan te herstellen. Mensen die mentaal veerkrachtig zijn lopen minder risico op het ontwikkelen van psychische klachten en zijn emotioneel stabieler. Ze ervaren meer grip op hun leven en hebben meer zelfvertrouwen. Maar hoe kun je je eigen mentale veerkracht vergroten? In dit artikel geven we je tips!

 

1. Zorg voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid

In de eerste plaats is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Als je lichamelijk en geestelijk goed in je vel zit, zul je beter in staat zijn om te gaan met de tegenslagen die je tegenkomt. Eet gezond, beweeg en slaap voldoende, zorg voor voldoende ontspanning en afleiding.

 

2. Accepteer de situatie en je gevoelens

Accepteer de situatie en de gevoelens die je daarbij hebt. Accepteer dat je je gestrest, gekwetst of machteloos voelt. Dit betekent niet dat je het bijltje erbij neergooit. Het betekent dat je verder gaat in plaats van dat je vast blijft zitten in boosheid of verdriet. Je zult het probleem aanpakken in plaats van het uit de weg gaan. En als je de situatie niet kunt veranderen, accepteer dat en richt je vooral op het omgaan met de gevoelens die je hebt.

 

3. Ontwikkel goede probleemoplossingsvaardigheden

Probeer het probleem op 3 manieren te benaderen:

  • Analytisch: Wat zijn de feiten? Hoe erg is het? Ben ik wel degene die het moet oplossen?
  • Creatief: Wat zou er gebeuren als ik het tegenovergestelde deed van wat ik nu doe? Wat zou een hele onverwachte oplossing zijn?
  • Praktisch: Probeer je emoties rondom het probleem even aan de kant te zetten en vraag jezelf af: wat moet ik, of iemand anders doen, om het probleem op te lossen? Of als je het probleem niet op kunt lossen: wat moet ik doen om mezelf te helpen bij het accepteren hiervan?

 

 

 

4. Vraag om hulp

Je staat er niet alleen voor. Je kunt vrienden en familie om hulp vragen. Probeer te praten over wat er in je omgaat, in plaats van het op te kroppen en alleen op te willen lossen. Met iemand praten over wat je meemaakt en voelt, kan een enorme opluchting zijn. In je hoofd kan een probleem steeds groter en groter worden. Wanneer je er met iemand over praat, kom je er misschien achter dat het minder erg is dan je dacht. Soms komt de oplossing vanzelf in je op, terwijl je erover praat. Je kunt de situatie vanuit een ander perspectief zien. En de ander kan je tips geven hoe je ermee om kunt gaan, en je hierbij helpen. Het voelen dat anderen er voor je zijn, kan je al een sterker gevoel geven.

5. Ontwikkel een sterk zelfvertrouwen en positief zelfbeeld

Veerkrachtige mensen weten dat ze op zichzelf kunnen vertrouwen tijdens moeilijke momenten. Ze voelen zich sterk, dat ze wel tegen een stootje kunnen. Probeer je zelfbeeld te versterken door je kwaliteiten op een rijtje te zetten, jezelf te complimenteren. Ga op zoek naar succeservaringen, door jezelf haalbare, maar uitdagende doelen te stellen.
Voor het krijgen van meer zelfvertrouwen, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Hoe meer inzicht je hebt in je zelf, hoe beter je om kunt gaan met tegenvallende situaties. Ontdek daarom je kwaliteiten en je valkuilen. Wees je bewust van jouw gevoelens en reacties op onverwachte gebeurtenissen en veranderende situaties, en herken de patronen hierin. Alleen als je dit inzicht in jezelf hebt, kun je je gedrag sturen. 

 

6. Wees nieuwsgierig en optimistisch

Stel vragen, sta open voor het advies van anderen en onderzoek hoe anderen met de situatie om zouden gaan. Probeer het ook eens op andere manieren te doen dan je gewend bent, wie weet levert het je wel wat goeds op. Door hiervan te blijven leren, ontwikkel je meer veerkracht. Focus je op wat wél kan, en niet op wat niet kan.

 

7. Probeer het positieve te ontdekken in tegenslag

Hoe onwaarschijnlijk het ook kan voelen, soms kan een tegenslag ook positieve dingen met zich meebrengen. Het verlies van een baan, kan bijvoorbeeld deuren openen naar een andere baan. Ziekte bij een familielid, kan jullie band versterken.
Om je hier bewust van te worden, stel jezelf deze vragen: Wat heb ik geleerd? Waarom kan ik dankbaar zijn voor het gebeurde? Welke nieuwe kracht heb ik daardoor ontwikkeld? Hoe heb ik mijn zelfvertrouwen ontwikkeld? Wat heeft het gedaan in mijn relatie met anderen?

 

Geef het tijd

Het versterken van je mentale veerkracht, heeft tijd nodig. Na een week oefenen, zal je misschien nog niet veel effect ervaren. Hou jezelf scherp en blijf met deze tips oefenen. Je kunt het bijvoorbeeld bijhouden in een dagboek, om zo ook je eigen ontwikkeling te volgen. Vraag ook eens aan anderen, of ze verandering bij je merken. 

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Mama houdt alle ballen in de lucht

Eén gebeurtenis, verschillende effecten

Stress: slecht of niet?