Header background

Vriendschap: luister naar elkaar!

 

Wij mensen zijn net kudde dieren. Niet gemaakt om alleen te overleven, we hebben elkaar nodig. Fysiek als mentaal. Om ons goed te kunnen voelen en veerkrachtig door het leven te gaan hebben we vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde nodig. Laat dat nu net iets zijn wat vaak moeilijk en eng is. Jezelf kwetsbaar op kunnen stellen en hechte banden aangaan is iets waarvan de basis wordt gelegd in je vroege leven.

 

De rol van mentaliseren

Vriendschap is de band tussen twee of meerdere mensen die gebouwd is op vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. De eerste band die wij in ons leven opbouwen is de hechting met onze ouder(s). Hoe goed of slecht deze hechting ontstaat is afhankelijk van de mentaliserende capaciteiten van ouders. Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de eigen innerlijke wereld en die van anderen. Dus dat wat bij ons mensen van binnen speelt wat onzichtbaar is en waar dus misinterpretaties op de loer liggen. Denk aan gedachten, behoeftes, verwachtingen, pijn etc. We realiseren het ons vaak niet, maar we zijn de hele dag bezig ons eigen en andermans’ gedrag te verklaren door te bedenken wat wij zelf en anderen denken, voelen, willen, en bedoelen. En bekijken dit dus door onze zelf gekleurde bril, vanuit onze eigen ervaringen en gevoelens. 

 

Wanneer ouders effectief mentaliseren zijn hun kinderen later zelf beter in staat zich in te leven in andere mensen en kunnen zij beter met hun eigen emoties omgaan. Het zorgt voor oprecht contact, waardoor men steun en vertrouwen kan ervaren. De basis van meer vertrouwen in jezelf en de wereld om je heen en dus een positiever zelfbeeld en fijne vriendschappen. Want via de interacties die we hebben met de belangrijke mensen in ons leven, leren we nieuwsgierig en goedkeurend te zijn (of juist niet) naar onze gedachten en gevoelens. Afhankelijk van het voorbeeld wat je dus zelf hebt gehad en de ervaringen die je hebt opgedaan, bepalen deze hoe jouw mentaliserend vermogen is ontwikkeld. En dit heeft dus ook effect op hoe makkelijk of moeilijk het is om vriendschappen aan te gaan. Na de vroege kindertijd is de basis gelegd en gaan we van daaruit de wijde wereld in. Langzaam zullen vriendschappen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het leven. Langzaam gaan we ook met andere mensen dan onze ouders een band opbouwen en weer andere en nieuwe ervaringen opdoen. Leren we ons zelf steeds beter kennen en krijgen we steeds weer kansen om beter te leren mentaliseren.

Het belang van vriendschap

Vriendschappen zijn dus enorm belangrijk en kunnen zelfs goed zijn voor de gezondheid. Omgaan met vrienden kan het stressniveau verlagen wat weer gunstig is voor de werking van het afweersysteem. En kunnen vrienden richting geven in het leven: ze bevestigen elkaars identiteit.

Hoe belangrijk zijn jouw vrienden? Of hoe tevreden ben je over je sociale kring? Wat doe jij om je vriendschappen te onderhouden?

Misschien een mooi moment om eens te laten weten wat iemand voor je betekent. Je oogst wat je zaait. Blijf ook kritisch naar jezelf kijken in hoe jij investeert in je vriendschappen. Wat is voor jou echt belangrijk? En hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat jullie van elkaar krijgen wat jullie nodig hebben? Ga het gesprek met elkaar aan en vergroot je mentaliserend vermogen!

 

Stel je open, zoek regelmatig contact, toon belangstelling en wees attent. Luister zonder oordeel, vraag of de ander je advies wil of gewoon een luisterend oor. Deel ook vooral details over je eigen leven. Hoe eng of moeilijk dat soms misschien ook is. Juist door de ander deelgenoot te maken van jouw unieke gedachten en gevoelens zorgt dat voor verbinding en daarmee versterk je de band. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn, je staat er niet alleen voor!

Laat jezelf dus kennen, ook (of misschien zelfs juist) als het minder goed gaat. Vriendschappen verdiepen zich en kennissen kunnen vrienden worden als je smart deelt, ook je minder perfecte kanten toont en echt verbinding met elkaar zoekt. Probeer het eens uit, omarm je eigen last door deze te delen met anderen. Gedeelde smart is halve smart!


Hoe krijg ik vriendschappen?

Misschien denk je nu, ja fijn maar hoe maak ik dan vriendschappen of waar vind ik nieuwe vrienden? Wat sowieso helpt is om iets te ondernemen waarbij je gelijkgestemden ontmoet. Sluit je aan bij iets waar jouw interesses liggen; ga bijvoorbeeld bij een hardloopgroepje of een kookclub. Dat vergroot de kans dat je mensen ontmoet met wie het klikt. En die bovendien in de buurt wonen, waardoor je sneller geneigd bent om bijvoorbeeld samen ergens koffie te drinken of even spontaan langs te waaien. Nabijheid maakt het makkelijker om een vriendschap op te bouwen. Blijf vooral jezelf en zoek naar een balans tussen geven en nemen; het moet niet steeds van één kant komen in een vriendschap. Wanneer iets niet prettig is, maak dat bespreekbaar vanuit de ik-boodschap, zonder in te vullen of te oordelen.

Lach, huil en geniet met elkaar van het leven! In voor en tegenspoed.

Luister naar elkaar, help elkaar, steun elkaar, maak ieders leven net een beetje mooier; daar is vriendschap voor.  Laat je niet weerhouden door negatieve gedachten of invullingen die je zelf maakt. Het zijn tenslotte maar gedachten, jij bepaalt wat je daarmee doet! Tenslotte hebben we elkaar nodig voor een gezond en veerkrachtig leven!

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Nieuwe vrienden maken, zo doe je dat!

Word vrijwilliger!

Kennis of vriend – wat is het verschil?