Header background

Voeding maakt een verschil!

Karlijn Allewijn

15 november 2022

leestijd 4 minuten

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat alles wat je eet wordt gebruikt voor allerlei verschillende processen in je lichaam?  Stel je eens voor dat je dag in dag uit te weinig of juist te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zal je misschien niet gelijk merken, maar op de lange termijn kan het verschillende klachten en of ziektes veroorzaken. Het darm-microbioom (alle kleine organismen zoals bacteriën in je darm) speelt hier een belangrijke rol in. 

Kijk hiernaast het filmpje met professor en maag-darm- leverarts Ben Witteman waarin hij zijn visie geeft op voeding en het darm-microbioom. 

Goede voeding voor een gezond darm-microbioom

Wat voor voeding je eet heeft een groot effect op het microbioom. Alle verschillende soorten micro-organismen in je darm hebben een eigen functie in jouw lichaam, voor zowel mentale als fysieke gezondheid. Gebalanceerd en gevarieerd eten is daarom heel belangrijk.

Elk soort micro-organisme in je darm leeft goed op een bepaalde soort voeding. De ene soort leeft bijvoorbeeld goed op zuivelproducten terwijl de andere goed leeft op groene groenten. Als je bijvoorbeeld heel veel zuivel eet en weinig groene groenten dan zullen er veel meer van het zuivel etende soort in de darmen zitten. Dit zorgt voor minder plaats in de darmen voor de micro-organismen die op de groene groenten leven, zo ontstaat er een disbalans. Daarom is een van de belangrijkste adviezen; eet gevarieerd!

Wat moet je dan eten? 

Ons westerse dieet wat bestaat uit een hoog vet en suiker gehalte, veel rood en bewerkt vlees en een laag vezel gehalte leidt tot een lage diversiteit en disbalans van micro-organismen in onze darmen. Deze lage diversiteit en disbalans is geassocieerd met ziektes zoals obesitas, diabetes type 2 en darmkanker. Maar wat is dan wel goede voeding voor onze darmen en de daarin levende micro-organismen?   Een voedingspatroon met veelal onbewerkte producten, groenten, peulvruchten, noten en fruit, gecombineerd met een matige consumptie van dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel draagt bij aan een gevarieerd darm-microbioom en een gezonde darm wat weer een positief effect heeft op onze fysieke en mentale gezondheid. Vind je het lastig om dit in de praktijk te brengen, dan geven we je hieronder een paar concrete tips: 

  1. Eet minder tot geen bewerkte producten

Bij bewerkt voedsel moet je denken aan producten waar in de voedingsindustrie iets mee is gedaan. Voorbeelden van deze producten zijn: Kant en klare soepen, sauzen, cruesli, koekjes, snoepjes, vlees vervangers, alle pakjes en zakjes waar je mee kunt koken, cordon bleu, filet american etc. Geheel onbewerkt eten is natuurlijk lastig aangezien 70% van het assortiment in de supermarkt bewerkt voedsel is.  Wees gerust, dat hoeft ook helemaal niet. Echter kun je wel veel vervangen met onbewerkte producten. Er zijn tal van recepten waar je met gebruik van onbewerkte producten iets heel lekkers op tafel kunt zetten.

  1. Consumeer verschillende soorten vezels

Er zijn verschillende soorten vezels. Per voedingsmiddel kan het soort vezel verschillen. Er zijn vezels die in je darm worden afgebroken door de micro-organismen waarbij een nuttige stof voor je lichaam ontstaat. Deze vezels zitten voornamelijk in groenten, fruit, gerst, haver, bonen en peulvruchten. Hiernaast zijn er vezels die niet worden afgebroken in je darm, deze vezels zorgen ervoor dat je darm bewegelijk en schoon wordt.  Beide heb je nodig!

  1. Eet gevarieerd

De micro-organismen in je darm zijn kieskeurig, sommige houden van bloemkool andere houden van aardappels. Wat je niet wilt is dat je van de ene micro-organismen heel veel hebt en van een andere heel weinig, dit gebeurd als je vaak hetzelfde eet. Maak een mooi kleurenpalet van je bord, hoe meer verschillende kleuren hoe beter!

  1. Kies zo nu en dan voor gefermenteerd

Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn yoghurt, kefir, zuurkool en augurken. In gefermenteerde producten zitten levende bacteriën die goed zijn voor je darm.

  1. Check het etiket

Als er op een pak crackers volkoren staat dan hoeft dit nog niet te betekenen dat er veel vezels in zitten. Alleen op brood moet er 100% volkoren inzitten wanneer er ´volkoren´ op de verpakking staat, bij andere producten hoeft dit maar 50% te zijn. Probeer af en toe producten te vergelijken en kies dan het product met het hoogste vezel gehalte.

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Het darm-microbioom: wat is het?

Jouw darmen en je mentale en fysieke gezondheid

Een lunch vol groente!

Kom jij aan de 250 gram groente op een dag? Dat is een bord vol! Hoe kan je ervoor zorgen dat je die 250 gram binnen krijgt en waarom is dit eigenlijk zo goed voor je?