Header background

In gesprek met Ineke Jochemsen over verminderen geldzorgen

Susan Hermens

07 april 2023

leestijd 30 minuten

budgetcoach Ineke Jochemse met tips bij financiële problemen

Ineke Jochemsen is financieel coach en trainer op het gebied van budgetcoaching, schuldhulpverlening en vroegsignalering. Samen met haar man Richard Touker schreef ze het boek "Wat ben jij waard" en voegden zij hun bedrijfsactiviteiten samen in de bedrijven ToekomstNu (financiële coaching en advies) en Elkenain (trainingen en opleidingen voor budgetcoaching en schuldhulpverlening). Wij vroegen Ineke hoe je geldzorgen en financiële stress kunt verminderen.

In onderstaand filmpje kun je het volledige interview met Ineke bekijken. Haar tips en adviezen voor het verminderen van geldzorgen hebben we onder de video in grote lijnen voor je op een rij gezet.

 

Tips en adviezen voor het verminderen van je geldzorgen

Mensen die geldzorgen hebben en financiële stress ervaren, willen goede keuzes maken. Maar doordat de zorgen om geld toenemen, lukt het steeds moeilijker om de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld omdat je er slecht van slaapt en daardoor niet helder meer kunt denken. Of omdat de stapel met post alsmaar hoger wordt en je er steeds meer als een berg tegenop ziet om de brieven te openen. Zit jij ook in zo’n situatie? Dan kan een budgetcoach jou helpen!

 

Stappenplan met een budgetcoach

  1. Analyse van de huidige situatie: Een budgetcoach kijkt samen met jou naar jouw financiële situatie. Waar loop je in vast? En wat is de ernst van de financiële problematiek?
  2. Overzicht van inkomsten en uitgaven: Vervolgens zetten zij samen met jou de financiën op een rij: Wat komt er binnen? Wat gaat eruit? En welke financiële keuzes zou je kunnen maken om de situatie te verbeteren?
  3. Naar een persoonlijk doel toewerken: Tijdens het begeleidingstraject werk je naar een doel dat voor jou belangrijk is. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker in beweging komt. Hierbij stel je jezelf de volgende vraag: Als je geen financiële problemen meer hebt, wat zou je dan graag nog eens willen?
  4. Begeleiding op maat: De begeleiding naar een positieve financiële situatie wordt afgestemd op jouw persoonlijke wensen. De een geeft de voorkeur aan begeleiding via een persoonlijk gesprek, de ander doet dit liever online via Teams. Ook tussen de geplande gesprekken door is er contact via de app, de mail of online. Zodat je ook even contact hebt op momenten dat het lastig is om het vol te houden.
  5. Aanleveren van kennis en vaardigheden: Een budgetcoach helpt je ook met het aanleren van kennis en vaardigheden om de juiste financiële keuzes te maken. Dit helpt je om processen te ontwikkelen die ervoor zorgen om goed met jouw geld om te leren gaan. Bijvoorbeeld op het gebied van boodschappen doen.
  6. Concrete tips voor het doen van boodschappen: Een concrete tip voor het doen van boodschappen is bijvoorbeeld om eerst de producten te pakken voor de benodigde drie maaltijden per dag. Pas daarna pak je producten die extra zijn, zoals koekjes, frisdrank of snacks. Neem ook een scanner mee de winkel in. Want dan zie je precies voor welk bedrag je al in de winkelwagen hebt liggen.

Een budgetcoach brengt inzicht in jouw financiële situatie en begeleidt jou in het maken van de juiste keuzes, zodat je weer over voldoende geld kunt beschikken. De financiële rust die dit oplevert, zorgt ervoor dat je weer meer onder de mensen durft te komen. Want vaak voelen mensen schaamte door hun financiële problemen. Dit kan zijn naar vrienden, maar ook naar familieleden. Ze durven er niet over te praten en ze niet meer onder ogen te komen.

Door het aanleren van kennis en vaardigheden leer je dat als je een keer een terugval of tegenslag hebt, dat je nog steeds kunt uitkomen met je geld. Zo zorg je ervoor dat jouw geldzorgen en de stress door deze financiële problemen voorgoed verleden tijd is!

Andere websites die jou helpen bij het oplossen van jouw geldzorgen

  • Doe de geldfit test en ontvang een persoonlijk advies op basis van jouw financiële situatie. 
  • Zoek een vrijwilliger die jou helpt bij je stapels post, het krijgen van overzicht van je inkomsten of uitgaven en het komen tot concrete bespaartips. Een vrijwilliger vind je bijvoorbeeld via Schuldhulpmaatje, Humanitas of Het Netwerk Thuisadministratie

Verder lezen op GZ-Plein

Lees ook ons artikel met een stappenplan tegen financiële stress

 

Bron

financieel coach Ineke Jochemse (interview)
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Financiële problemen: er is een uitweg!

Stappenplan tegen financiële stress