Header background

Stress en de darmen

Herken je dat vervelende gevoel in je onderbuik wanneer je heel zenuwachtig bent voor die presentatie, sollicitatie of examen?  Je gaat die ochtend wel 4 keer naar het toilet en je ontlasting is niet zo mooi stevig en gezond zoals het op een normale dag zou zijn. De stress heeft blijkbaar een bepaald effect op je darmen. Wat voor invloed heeft stress op je darmen? En zouden je darmen andersom ook invloed kunnen hebben op je stress gevoel en mentale gezondheid? 

 

De invloed van stress op de darmen 

Stress heeft inderdaad invloed op je darmen, direct via je zenuwstelsel, maar ook indirect via alle bacteriën en micro-organismen in de darm (het darm- microbioom). Hieronder een korte uitleg over 3 manieren waarop stress je darmen beïnvloed.

  1. Bij acute stress, bijvoorbeeld net voordat je een belangrijke presentatie moet geven, gaat je lichaam in een vecht- of vlucht stand. Je lichaam zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en er meer van het hormoon adrenaline vrijkomt. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam helemaal klaar is voor actie. Hiernaast zorgt je lichaam ervoor dat er minder bloed en energie naar je maag en darmen gaat, deze energie gebruikt je lichaam nu liever voor spieren en alertheid.  Dit zorgt ervoor dat  de voedselbrij die zich in de darmen bevind minder goed verteerd, waardoor je last kunt krijgen van diarree of juist opstopping.

  2. Bij chronische stress veranderd de samenstelling de verschillende micro-organismen in je darmen. Uit onderzoek blijkt dat vooral de variatie van micro-organismen in de darm minder wordt. Dit heeft een negatief effect op de darm functie, maar ook op het lichaam en hersenen. De reden dat dit niet alleen invloed heeft op de darm zelf maar ook op lichaam en hersenen komt doordat de verschillende micro-organismen in de darm stofjes uitscheiden die invloed hebben op processen in ons lichaam en hersenen. Denk bijvoorbeeld aan serotonine, wat in de hersenen zorgt voor een gevoel van tevredenheid en geluk.

  3. Bij stress kan de darm minder goed schadelijke stoffen tegenhouden. Dit betekend dat er meer schadelijke stoffen in het lichaam komen wat ervoor kan zorgen dat je sneller ziek wordt. Ook onderdrukt stress je immuunsysteem, waardoor je lichaam die extra hoeveelheid aan schadelijke stoffen ook nog eens minder effectief kan bestrijden.

En andersom? 

Uit onderzoeken blijkt dat het darm-microbioom kan communiceren met onze hersenen en daarbij invloed heeft op onze mentale gezondheid. Zo blijkt dat een gezond darm-microbioom zorgt voor een betere weerbaarheid tegen stress. Je zou hierdoor zowel fysiek als mentaal beter tegen stressvolle situaties kunnen.

Af en toe een beetje stress kan geen kwaad

Na deze blog denk je misschien bij elk beetje stress wat je voelt: ‘oh nee wat doet dit met mijn darmen”. Maar geen stress, af en toe wat stress kan geen kwaad! In tegendeel, je lichaam heeft dit af en toe nodig om in actie te komen. Probeer er wel voor te zorgen dat je lichaam en geest ook genoeg ontspanning krijgen en je dus niet te maken krijgt met chronische stress. Probeer bijvoorbeeld één of een paar keer op een dag even te gaan zitten en drie keer rustig in en uit te ademen.

 

Ben je een beetje gestrest en zou je graag een beetje ontspannen, of leren ontspannen? Volg dan hiernaast een yoga les van Vital Energy Center met verschillende oefeningen voor ontspanning en ademhaling.

Bron

pubmed
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Bewegen voor gezonde darmen

Het darm-microbioom: wat is het?

Stress: slecht of niet?