Header background

Pubergedrag, anders vasthouden

 

Pubers zijn vaak eigenwijs; ze zijn het liever niet met je eens. Het is een belangrijke fase waarin ze zich los gaan maken van hun ouders. En dat is niet altijd makkelijk. 

Beste ouders: Denk maar eens terug aan hoe het was toen je zelf een puber was . De hersenen blijven zich ontwikkelen tot je ongeveer 23 bent, dus probeer je maar eens voor te stellen hoeveel er nog nodig is voordat de hersen van je puber hetzelfde functioneren zoals die van jou nu. Logisch dus dat jij en je kind elkaar soms moeilijk begrijpen. Soms helpt het om je kind even te zien als iemand die er misschien al best volwassen uitziet, maar nog niet helemaal heeft uitgevogeld wie hij is en wat hij wil. Sommige dingen lukken dan nog niet en moeten nog worden onderzocht en uitgeprobeerd.  

Loslaten of anders vasthouden?

De pubertijd staat in het teken van loslaten,  wat voor ouders een uitdaging kan zijn. Het kan soms zorgen en angst oproepen. De term ‘anders vasthouden’ maakt het misschien makkelijker. Eigenlijk net zoals je van de babyfase naar de kleuterfase gaat en je kind steeds meer zelf gaat doen. Jij als ouder stelt grenzen, moedigt aan en staat klaar je kind op te vangen. Dit is ook wat je puber van je nodig heeft alleen dan meer op afstand en ruimere grenzen. Laat je kind weten dat je er bent als het je nodig heeft  en blijf ten allen tijde interesse tonen, ook al lijkt het alsof je kind hier niet op zit te wachten. Zorg dat jij die veilige haven blijft waar ze altijd naar weten terug te keren om weer verder te kunnen leren, blijf in contact!

 

Hieronder een paar tips hoe je in contact kan blijven met je puberkind.

  • Geef je puber aandacht, samen iets ondernemen is ook een uitstekende manier om contact te krijgen met je puber. Soms is het dan makkelijker om met elkaar van gedachten te wisselen en te horen wat je puber echt bezighoudt. Luister, oordeel niet.
  • Serieuze gesprekken hoeven geen uren te duren; soms is 10 minuten al heel wat. Pubers zijn meestal niet zo spraakzaam. Samen een wandelingetje maken kan hierin helpend zijn.
  • Voorkom preken, ga het gesprek aan. Geef advies, zonder oordeel. De kunst is ze zelf aan het denken te zetten, zonder dat je het voorzegt.

 

Van regels naar compromissen

Jij bepaalde voorheen als ouder de regels, nu heeft je puber van je nodig dat er ruimte komt om het hier samen over te hebben. Want ‘anders vasthouden’ wil niet zeggen dat er geen regels meer zijn. Duidelijke grenzen zullen er moeten blijven. Maar het speelvlak van de puber moet groot genoeg zijn waarbinnen zij kunnen experimenteren en fouten mogen maken. Bedenk voor jezelf eens wat de grenzen zijn en bepaal daarmee het speelvlak van je puber. Wat is ECHT de grens? Choose your battles!

Binnen dit speelvlak kunnen jullie samen de regels bepalen. Laat je puber meedenken, dat maakt hem bereidwilliger zich er ook echt aan te houden.

  • Bespreek samen wat het probleem is. Vraag waarom dit zo belangrijk is voor je puber, en stimuleer je puber ook open te staan voor jouw argumenten.
  • Bedenk samen verschillende oplossingen, en geef daarbij geen commentaar op elkaars oplossingen.
  • Kies samen een oplossing waar jullie allebei mee kunnen leven.
  • Maak heldere afspraken over hoe jullie de oplossing precies uitvoeren. Laat je puber een consequentie bedenken voor als het niet is gelukt (pubers stellen zichzelf vaak zwaardere consequenties dan je zou denken, kijk samen wat reëel is).
  • Bekijk achteraf samen of de gekozen oplossing goed heeft gewerkt.
  • Als de oplossing goed werkt, kun je je puber misschien meer vrijheid geven.

Leg niet op alle slakken zout, hoe meer jij zeurt, hoe minder je puber luistert. Pak hetgeen eruit wat echt belangrijk is en praat daarover. Wees ten alle tijden betrouwbaar, doe wat je zegt en heb vooral veel lol samen. Geniet van je puber, want nog even en dan is de volwassenheid daar!

Bron

Praktijk ervaring
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Opvoeding en de onzichtbare ondertiteling van je gevoel

Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten?

Wie geef jij wel eens een kus of knuffel?