Header background

Wat is mindfulness?

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 3 minuten

 

Mindfulness heeft een enorme opmars gemaakt in de afgelopen jaren. Er worden veel cursussen aangeboden en in de media kom je het vaak tegen. Maar wat is mindfulness eigenlijk? En wat heb je er aan?

 

 

Mindfulness

Mindfulness gaat over leven met aandacht, het volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Letterlijk vertaald betekent mindfulness ‘opmerkzaamheid’. Door een mindful houding ben je volledig met je aandacht in het hier-en-nu. Een ander belangrijk aspect van mindfulness is niet oordelen. Je neemt waar wat er op dat moment is, zonder daar een oordeel over te hebben. Het is niet goed of fout, het is er gewoon. Mindfulness is geen therapie of trucje wat je kunt leren. Het is een levenswijze, levenshouding die voor veel mensen heilzaam is.

 

 

De positieve effecten van mindfulness

Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van mindfulness. 

  • Je piekert minder. Door je aandacht te richten op wat er gebeurt in het hier en nu, doorbreek je de stroom van piekergedachten.
  • Je ervaringen worden levendiger en intenser. Als je met je aandacht bent bij wat er op dat moment gebeurt, heb je meer oog voor de kleine dingen om je heen. De zon op je huid of een fluitende vogel. Dit zijn kleine geluksmomentjes. 
  • Je raakt meer vertrouwd met wat zich in je lichaam en hoofd afspeelt. Door je regelmatig te concentreren op je gewaarwordingen, merk je deze eerder op. Zo kun je stress bijvoorbeeld beter voelen door spanning in je schouders, waardoor je eerder wat kunt doen om die spanning kwijt te raken. 
  • Je kunt beter omgaan met lichamelijke en emotionele pijn.

 

Minder klachten

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat mindfulness kan zorgen voor verminderen van stress, piekeren en angst. Functies als concentratie en aandacht gaan vooruit. En er zijn aanwijzingen gevonden dat mindfulness leidt tot verbetering van het immuunsysteem, verbeterde slaap en vermindering van pijn bij chronische aandoeningen. 

Hoe dan?

Mindfulness is te leren, al vergt het aardig wat oefening. Gelukkig zijn er hiervoor veel oefeningen en hulpmiddelen om je te helpen. Lees hiervoor deze blog: Tips voor het trainen van mindfulness.

Wil je meer weten over de effecten van mindfulness op het brein? Bekijk dan de webinar van het Fitte Brein. 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Kijk5 minuten

Aan de slag! Video: Hoe ons brein onze gedachtes beïnvloeden

Ons brein bepaalt grotendeels ons gedrag. Maar je mindset kan je ook bewust veranderen door kritisch te kijken naar je gedrag. Hoe je dit doet leer je hier!

Lees2 minuten

Tips voor het trainen van mindfulness

Lees8 minuten

Mijn verhaal: Daniëlle heeft dagelijks buikpijn maar laat dat haar leven niet bepalen

Chronisch zieke Daniëlle Verweij (24) is fitnesstrainer en voedingsconsulent: ‘Ik laat ziekte niet mijn leven bepalen’. In plaats daarvan specialiseerde ze zich in gezondheid: om zichzelf en anderen te kunnen helpen.