Header background

Met meer geduld omgaan met je kinderen

Iedere ouder heeft weleens zo’n moment. Zo’n moment dat je kind het bloed onder je nagels vandaan haalt, terwijl je toch al gestrest bent, een zware dag hebt gehad of te laat bent voor een belangrijke afspraak. En ja, dan val je uit tegen je kind. Hoe je op zo’n moment toch je rust bewaart? Met deze tips!

Sorry zeggen

Het is heel normaal en begrijpelijk dat je als ouder soms uitvalt tegen je kind. Maar gebeurt het vaker dan je eigenlijk wilt? Dan is het goed om er iets aan te doen. Voor je kind heeft dat schreeuwen namelijk veel impact. Het schrikt ervan en voelt zich onveilig. Wat in elk geval goed is om te doen, is je excuses aanbieden. Leg bijvoorbeeld uit dat je vandaag al een beetje boos was op een vervelende klant en dat je dat op je kind afreageerde. Je kind leert daarvan dat ook volwassenen niet perfect zijn en dat het goed is om achteraf sorry te zeggen.

Niet bewust

Kinderen zijn soms nu eenmaal vervelend. Ze luisteren niet, treuzelen, lopen hun broertje of zusje te jennen… Heel begrijpelijk dat je daar geïrriteerd door raakt. Maar bedenk: je kind vertoont dit gedrag niet om je bewust te irriteren. 

Het weet gewoon nog niet goed hoe het met zijn frustraties en boosheid om moet gaan, moet nog leren hoe je ‘nee’ accepteert en ziet niet in dat zijn getreuzel ervoor zorgt dat jullie te laat komen. Vat het gedrag dus niet persoonlijk op, maar probeer het vanuit het oogpunt van je kind te bekijken.

Even een time-out

Misschien heb je je kinderen wel geleerd om eerst even tot tien te tellen als ze voelen dat ze boos worden. Een heel goed advies, ook om zelf ter harte te nemen! Probeer je ergernis en woede in te houden en vraag je af: wordt de situatie er beter van als ik nu uitval? Meestal is dat niet zo. Je kunt ook even weglopen, een paar keer diep ademhalen en dan weer terugkomen.

Pick your battles

Soms lijk je aan één stuk door politieagent te moeten spelen. ‘Hou eens op!’, ‘Stop daarmee!’, ‘Niet doen!’. Dat komt de sfeer in huis niet ten goede. Neem jezelf daarom voor om je kind wat meer z’n gang te laten gaan en alleen in te grijpen als dat écht nodig is. Bijvoorbeeld omdat er anders een gevaarlijke situatie ontstaat.

Zorg voor jezelf

Je kunt pas goed voor je kinderen zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Plan dus bewust tijd in om leuke dingen te doen en te ontspannen. Ben je veel (alleen) met de kinderen thuis, probeer dan bijvoorbeeld elke dag even een stuk in je eentje te gaan wandelen. Als je goed in je vel zit en voldoende ‘oplaadtijd’ hebt, ben je een leukere ouder voor je kind. 

Frieda Zieleman

Frieda Zieleman

14-8-2023

Overige artikelen

Levensvragen van ouders en kinderen

Zo doe ik dat - Praten over seks met je puber

Fysiek fit - Bijna 1 op de 6 kinderen speelt nooit buiten