Header background

Leg je telefoon eens weg!


Krijg je internetgebruik onder controle

Iedereen gebruikt tegenwoordig internet. Smartphones zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Meestal is het leuk, nuttig en soms zelfs leerzaam. Maar het kan ook uit de hand lopen. Dan beheersen je telefoon en internet je leven. Tijd om de controle terug te pakken!

 

 

Het is niet gek dat het voor sommige mensen moeilijk wordt de telefoon weg te leggen. Apps en games zijn ervoor gemaakt om je constant te boeien en je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Het is vaak belonend, door bijvoorbeeld het halen van punten in een game, of likes op sociale media. En we weten: na een plezierige beloning, wil je brein meer. 

 

 

Wanneer is het een verslaving?

Wil je continu online zijn? Ben je er in je hoofd voortdurend mee bezig en lukt het niet om je aan een limiet te houden? Staat je internetgebruik je offline sociale contacten in de weg? Of zorgt het ervoor dat je het minder goed doet op school of je werk? Bijvoorbeeld omdat je je niet kunt concentreren of moe bent, omdat je te laat gaat slapen door je telefoongebruik? Dan kan het zijn dat je een internetverslaving hebt,  


Pak de controle terug

Gelukkig kun je zelf genoeg doen om je internetgebruik weer onder controle te krijgen. Een paar tips:

  • Gebruik sociale media ook echt voor het sociale aspect. Dus volg alleen mensen die je écht kent en die écht belangrijk voor je zijn. Dat gaat een heleboel input op je tijdlijn schelen. 
  • Ga door al je apps en denk goed na over welke notificaties je wilt. Is het echt nodig om bij elke e-mail een bericht te krijgen? Moet je elke van elke like die je krijgt op de hoogte gesteld worden? Of is het voldoende als je het ziet als je de app opent? Denk daar goed over na en stel het opnieuw in voor elke app.
  • Gooi ook eens een app van je telefoon af. Kijk wat het met je doet. Mis je het echt? Of scheelt het stiekem heel veel onrust?

 

Het kan zijn dat je, ondanks deze en andere tips, geen grip krijgt op je telefoongebruik. Soms heb je hier hulp bij nodig. Dat is helemaal niet erg, je bent lang de enige niet. Schroom dan ook niet om professionele hulp te zoeken!

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Tijd managen: controleer je dag

Als gamen uit de hand loopt

Gamen is leuk, ontspannend en soms zelfs leerzaam. Maar als je niet meer zonder kunt, dagen en nachten ongemerkt voorbijgaan en het gamen problematisch wordt, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Game over?

Kim was koopverslaafd en zocht hulp