Header background

Kennis of vriend – wat is het verschil?

Frieda Zieleman

21 juli 2022

leestijd 2 minuten

 

Als kind is het meestal vrij duidelijk wie je vriendjes zijn. Dat zijn de kinderen met wie je het liefste speelt! Als volwassene wordt het wat vager: wanneer noem je iemand nu een kennis en wanneer is het een vriend? Je zou misschien denken dat dit heel persoonlijk is, maar er is wel degelijk onderzoek naar gedaan.

 

Gradaties in vriendschappen

Jeffrey Hall, professor communicatiewetenschappen aan de universiteit van Kansas, is degene die het onderscheid tussen kennissen en vrienden heeft onderzocht. Hij nam de theorie van evolutionair psycholoog Robin Dunbar als uitgangspunt. Volgens Dunbar zijn er verschillende gradaties in vriendschappen: kennissen, casual vrienden, vrienden en goede vrienden. Voor elke categorie is er een maximum, zo hebben mensen doorgaans niet meer dan vijftien goede vrienden.

 

Samen tijd doorbrengen

Voor zijn onderzoek ondervroeg Hall volwassenen die in de zes maanden voor het onderzoek waren verhuisd. Hij wilde weten of zij nieuwe mensen hadden leren kennen en hoeveel tijd ze samen hadden doorgebracht. Vervolgens vroeg hij ze om deze mensen in te delen in een van de categorieën van Dunbar. Wat bleek? Hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe hechter de vriendschap. Concreet stelde Hall vast:

  • Als je meer dan 50 uur met iemand hebt doorgebracht, verschuift de relatie van kennis naar casual vriend.
  • Na 90 uur samen wordt iemand een echte vriend.
  • Na 200 uur in elkaars gezelschap spreek je van een goede vriend.

 

Tijd maken voor vriendschap

Het is daarbij van belang om concreet met iemand af te spreken en samen iets te gaan doen, buiten school- en werkuren om. Anders zou je al snel met al je collega’s goed bevriend raken. Het geheim van een innige vriendschap is dus: tijd voor elkaar vrijmaken. Wil je meer vrienden? Vraag dan die ene leuke kennis eens om samen te gaan wandelen, een film te kijken of uit eten te gaan. Wie weet is dat het begin van een steeds hechtere relatie!

Bron

hnl
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Nieuwe vrienden maken, zo doe je dat!

Je Bent Niet Alleen de Podcast