Header background

Jouw darmen en je mentale en fysieke gezondheid

Het darm-microbioom is vandaag de dag een hot-topic. Waar de micro-organismen in onze darmen eerst werden gezien als gewone beestjes die leven op onze voedingsvezels zijn het nu de managers van zowel onze mentale als fysieke gezondheid! In het vorige artikel is al kort uitgelegd wat het darm-microbioom is. In dit artikel gaan we dieper in op het darm-micriobioom en onze mentale en fysieke gezondheid. Klik hier voordat je begint met lezen om onderstaand filmpje over mentale gezondheid en je darm-microbioom te bekijken! 

Mentale gezondheid

Als je denkt aan je mentale gezondheid denk je niet gelijk aan je darmen, of wel? Na het lezen van dit artikel waarschijnlijk wel! Mentale gezondheid en het darm-microbioom zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Je mentale gezondheid heeft een effect op je darm-microbioom, maar nog interessanter, je microbioom heeft ook effect op je mentale gezondheid! Hoe zit dat dan precies?

In je darmen zitten verschillende soorten micro-organismen die bepaalde stofjes produceren. Deze stofjes, ook wel neurotransmitters genoemd, zijn belangrijk in verschillende hersenfuncties, waaronder functies die invloed hebben op je gemoedstoestand. Een voorbeeld hiervan is de neurotransmitter serotonine. Serotonine zorgt in de hersenen voor een blij gevoel, daarom ook wel het “geluk stofje” genoemd. Wanneer er een verandering optreedt in de darmen en bijvoorbeeld het aantal serotonine producerende micro-organismen omlaag gaat, kan dit effecten hebben op je gemoedstoestand.

Andersom is het ook mogelijk dat je mentale toestand invloed heeft op je darm-microbioom. Wanneer je door bepaalde redenen niet goed in je vel zit zorgt dit voor lichamelijk stress. Gevolg hiervan is dat de darmen meer schadelijke stoffen doorlaten. Deze stoffen zorgen voor kleine ontstekingen in de darmen. Hierdoor verandert de samenstelling van het microbioom. Dit kan uiteindelijk zorgen voor darmklachten, zoals diarree, obstipatie of het prikkelbaar darm syndroom. Hiernaast komen er bij het hebben van stress verschillende stresshormonen vrij. Deze hormonen beïnvloeden de samenstelling van je darm-microbioom wat negatieve gevolgen kan hebben.

Fysieke gezondheid

Het voedsel wat je in je mond stopt gaat door je slokdarm naar je maag en vanaf je maag naar je 12-vingerige darm, dunne darm, dikke darm en eindstation: het toilet. Tijdens deze route zorgt je lichaam ervoor dat het voedsel wordt afgebroken en de belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed. Vanaf je mond tot en met maag wordt de voedselbrij vooral in kleinere stukjes “gehakt”. Hierna gaat het naar de darmen die de belangrijke voedingsstoffen opnemen en schadelijke stoffen tegenhouden. Stel je eens voor dat je darmen niet optimaal werken, wat gebeurt er dan?

Ons lichaam heeft brandstof, voeding dus, nodig om te kunnen functioneren. Net als bij een auto is het van belang dat de brandstof van kwaliteit is en dat de motor goed werkt zodat de brandstof effectief kan worden gebruikt. Is de kwaliteit van de brandstof laag of werkt de motor niet goed, dan zal dit ten koste gaan van de werking van de auto. In ons lichaam is dit niet anders. Is jouw brandstof van slechte kwaliteit (ongezond en niet gevarieerd voedsel) dan zal dit ten koste gaan van jouw gezondheid. Werkt jouw motor (je darmen) niet goed, dan zal de brandstof niet goed kunnen worden gebruikt en zal ook dit ten koste gaan van jouw gezondheid.

Het darm-microbioom is een belangrijk onderdeel van jouw motor en is nodig om hem goed te laten functioneren. Een grote diversiteit aan micro-organismen in je darmen zorgt voor een gezonde darmwand. Hiernaast is het microbioom zelf verantwoordelijk voor het verteren van vezels die ons eigen lichaam niet kan verteren. Bij het verteren van deze vezels komen er belangrijke stoffen vrij die nodig zijn voor verschillende processen in ons lichaam (ook voor processen in de hersenen, denk aan het effect op de mentale gezondheid). Hiernaast komen er stoffen vrij die goed zijn voor de darmwand en bijdragen aan een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Een gezond darm-microbioom is dus essentieel voor de gezondheid van ons  lichaam en geest.

Behandelen van ziektes 

Nu wetenschappers de rol van het darm-microbioom hebben ontdekt gaat er een nieuwe wereld open voor mogelijke behandelingen voor ziektes. Zouden we ziektes kunnen behandelen door het aanpassen van ons darm-microbioom? Misschien zou dit wel een nieuwe behandeling kunnen zijn voor depressie!

Als je meer wilt weten over dit onderwerp kom dan naar ons webinar, hier leggen we het nog verder aan je uit!  


Bron: www.mlds.nl
Auteur: Karijn Allewijn
November 2022