Header background

Jezelf trainen in dankbaarheid

Susanne Vlek

23 november 2021

leestijd 2 minuten


Dankbaar zijn heeft een positief effect op onze gezondheid, ons geluksgevoel en onze relaties. Genoeg reden om jezelf eens een cursus dankbaarheid te geven. Maar…hoe dan?

 

Het effect van dankbaarheid

Mensen die hoog scoren op een dankbaarheidstest, hebben vaker positieve emoties, zijn tevredener met hun leven en hebben positieve verwachtingen van de toekomst. Tegelijkertijd hebben ze minder gevoelens van angst en depressie. Ze zijn bovendien prettige mensen om mee om te gaan. 


Je kunt het leren!

Voor een deel zit dankbaarheid in onze persoonlijkheid. De één is van nature meer geneigd om zijn zegeningen te tellen dan de ander. Maar een dankbare levenshouding is aan te leren. Van twee dankbaarheidsoefeningen is bewezen dat ze gevoelens van dankbaarheid kunnen vergroten – ook in moeilijke tijden. 

 

Het dankbaarheidsdagboek 

De eerste oefening in het trainen van dankbaarheid is het opschrijven van waar je dankbaar voor bent. Regelmatig, bijvoorbeeld elke avond of week, in een paar zinnen. Dat kunnen alledaagse dingen zijn: iets lekkers gegeten of iemand hield de deur voor je open. Maar het kan ook over grotere thema’s gaan, zoals je fijne jeugd of je lieve partner. 

Ernst-Jan Pfauth, journalist van de Correspondent, schreef drie jaar lang op waar hij dankbaar voor was. Het effect omschrijft hij zo: “Ik heb meer inzicht gekregen in wat me gelukkig maakt. Ik ben beter gaan begrijpen welke activiteiten me écht voldoening geven.”

De dankbaarheidsbrief 

De tweede oefening is het schrijven van een dankbaarheidsbrief aan iemand die ooit iets voor je heeft gedaan of betekend, maar die je daarvoor nooit echt hebt bedankt. Vervolgens lees je de brief voor aan deze persoon. Nóg beter is het om dit vaker te doen. Hoe meer brieven, hoe groter het geluksgevoel. 

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Wat is mindfulness?

De vier pilaren van een betekenisvol leven