Header background

Als je dierbare iets ingrijpends meemaakt

Susanne Vlek

22 februari 2022

leestijd 3 minuten



Na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis, wordt alles anders. Ieder slachtoffer gaat er op zijn of haar eigen manier mee om. Ook als iemand die jou dierbaar is, iets naars heeft meegemaakt, kom je voor een totaal nieuwe situatie te staan. Je wilt diegene heel graag helpen, maar hoe? In deze blog delen we tips.

 

Begrip

Iedereen reageert op een andere manier op het meemaken van iets ingrijpends. De één ervaart heftige emoties, terwijl een ander meer onverschillig lijkt. Let op signalen van heftige emoties, stress of verandering van het gedrag bij jouw dierbare. Dit betekent waarschijnlijk dat hij of zij last heeft van wat er gebeurd is. En probeer te begrijpen dat dit de manier is waarop de persoon met de situatie omgaat. En dat is altijd oké, iedereen heeft recht op zijn eigen manier.

Je reactie

Misschien weet je niet wat je moet zeggen of vragen. Toch is het belangrijk dit te doen. Wees niet bang om directe vragen te stellen, het helpt waarschijnlijk juist bij de verwerking. Probeer samen uit te zoeken waar de ander behoefte aan heeft. Vul het niet voor degene in. 

Ook is het belangrijk om geduldig te zijn. Misschien begrijp je niet waarom de ander op een bepaalde manier reageert of weinig lijkt te doen met adviezen. Accepteer het, benoem je zorgen, maar wees niet verwijtend. Ook als iemand vaak praat over wat er is gebeurd, kort of na maanden na de gebeurtenis, blijf geduldig. Het proces van verwerking duurt vaak lang en het is belangrijk dat iemand zich hierin gehoord en veilig voelt.

Neem wat je dierbare voelt en denkt serieus. Voorkom grapjes of adviezen als ‘probeer het maar weer te vergeten’. Dat doet vaak geen recht aan wat de ander meemaakt.

 

Ondersteuning

Kleine gebaren kunnen jouw dierbare al enorm helpen. Een telefoontje is soms al genoeg. Laat de ander weten hoe je hem of haar wilt helpen, bespreek of dit past bij waar degene behoefte aan heeft. Kook bijvoorbeeld eens per week, of ga mee naar belangrijke afspraken. Laat degene zelf beslissen welke hulp nodig is. 

Je eigen grenzen

Bij het helpen van een dierbare, is het belangrijk dat je ook je eigen grenzen in de gaten houdt. Probeer met enige afstand te blijven kijken wat er nodig is, de ander heeft er niks aan als je je laat meeslepen in zijn of haar emoties. 

Je wil er zijn voor je dierbare, en dat is ook heel belangrijk. Maar doe niet meer dan je aankunt. Als je merkt dat het jou teveel wordt, bespreek samen wie je er nog meer bij zou kunnen betrekken. Bespreek ook de wederzijdse verwachtingen hierin. Zo voorkom je teleurstellingen.  
 

Slachtofferhulp Nederland

Elk jaar is 22 februari de Europese Dag van het Slachtoffer. In 2021 stond deze in het teken van hulp uit de eigen omgeving. Hiervoor lanceerde Slachtofferhulp Nederland daarom, op de Europese Dag van het Slachtoffer 2021, het platform ‘Voor de Helpers’ (Voor de Helpers - Slachtofferhulp Nederland). Op dit platform staan nog veel meer tips en adviezen om iemand in je omgeving die slachtoffer is geworden te helpen.

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Eén gebeurtenis, verschillende effecten

Hulp vragen is een teken van kracht

Je Bent Niet Alleen de Podcast