Header background

In zeven stappen naar meer veerkracht

 


Mentale veerkracht is het vermogen om om te gaan met tegenslagen en ervan te herstellen. Laat jij je (te) snel van de wijs brengen door een kleine tegenslag, zoals autopech op weg naar je werk of een televisie die net ná de garantietermijn kapotgaat? Met deze tips train je jezelf om beter om te gaan met tegenslagen, of ze nu klein of groot zijn. Zo vergroot je je mentale veerkracht. 

 

Stap 1: Accepteer het

“Nobody said it was easy…” Tegenslagen horen bij het leven, je kunt ze helaas niet voorkomen. Accepteer dat de dingen soms even niet meezitten. En realiseer je dat je niet alles zelf in de hand hebt.

 

Stap 2: Bedenk dat het tijdelijk is

Je kunt dus niet voorkomen dat er moeilijke en stressvolle gebeurtenissen plaatsvinden in je leven. Wat helpt, is dat je je realiseert dat die meestal tijdelijk zijn. Of het nu lang of kort duurt, de meeste problemen gaan voorbij. Is het echt iets blijvends? Dan zul je steeds beter leren om ermee om te gaan.

 

Stap 3: Relativeer

Plaats het probleem in een groter geheel. Stel jezelf de vraag: “Hoe erg is het écht, wat er nu gebeurt?” Het is vast niet het einde van de wereld. En het betekent ook niet dat alles in je leven bergafwaarts gaat of dat jij zelf gefaald hebt.

 

Stap 4: Denk terug aan andere tegenslagen

Het klinkt misschien tegenstrijdig om bij een tegenslag aan andere tegenslagen te denken. Alsof je het nog niet moeilijk genoeg hebt! Maar probeer toch terug te denken aan een moeilijke tijd uit het verleden. Hoe ben je er toen bovenop gekomen? Zou je die strategie nu weer kunnen toepassen?

 

 


Stap 5: Wees lief voor jezelf

Laat je problemen of zorgen niet al je tijd opslokken, maar probeer tijd te blijven maken om iets leuks te doen. Ook al staat je hoofd er niet naar, blijf toch afspreken met vrienden. Dat biedt afleiding. Probeer ook op tijd rust te nemen en goed te slapen.

 

Stap 6: Krop je emoties niet op

Het is belangrijk om je gevoelens te uiten. Bedenk wat voor jou het beste werkt. Misschien wil je je hart luchten bij een vriendin? Of reageer je je frustratie liever af op een boksbal? Veel mensen vinden het ook fijn om hun gevoelens op te schrijven. Als je schrijft, orden je je gedachten. Daarna kun je er wellicht met wat meer afstand naar kijken.

 

Stap 7: Probeer het positieve te zien

Bijna geen enkele situatie is alleen maar negatief. Train jezelf om het positieve te blijven zien. Brengt deze tegenslag je ook iets? Denk aan: meer vertrouwen in je eigen kunnen, meer aandacht voor wat echt belangrijk is in het leven of meer waardering voor kleine geluksmomenten. Het is best moeilijk om dit te doen als je te maken hebt met zware tegenslag, maar denk dan weer terug aan tegenslagen uit het verleden. Ben je daardoor gegroeid? Dan zal dat nu ook zo zijn.

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Wat is mentale veerkracht?

Drie keer snel minder stress

‘Nee’ is ook een antwoord