Header background

Iedereen verdient een maatje

 

Veel mensen doen vrijwilligerswerk. En veel van dat vrijwilligerswerk bestaat uit het helpen van anderen. Een goed voorbeeld hiervan is het zijn van ‘een maatje’ voor een ander. Maar wat doe je dan eigenlijk? En hoe help je de ander hiermee?

Het doel van een maatje

Maatje zijn draait er om dat je iemand ermee kunt helpen. Dat geeft je een gevoel van ertoe doen, van bijdragen aan de maatschappij. Om sociale verbinding, doorbreken van eenzaamheid. Maatje word je voor iemand die wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Het kan iemand het plezier en zelfvertrouwen teruggeven wat hij of zij nodig heeft om weer eigen contacten op te bouwen en op pad te gaan.

 

Wat doet een maatje?

Maatjes kunnen veel verschillende dingen doen. Sommige maatjes komen langs, om even te kletsen of een spelletje te doen. Andere maatjes helpen, geven advies. Weer andere maatjes gaan mee naar moeilijke dingen, zoals een afspraak met de huisarts. Of ze ondernemen samen een activiteit: sporten, wandelen, boodschappen doen. 

Waarom zou je dat doen?

Omdat je iemand ermee kunt helpen. Dat geeft je een gevoel van ertoe doen, van bijdragen aan de maatschappij. Lees meer over het nut van vrijwilligerswerk in deze blog.

Hoe word je maatje?

Wil jij als vrijwilliger iemands maatje worden? Er zijn veel verschillende organisaties die ondersteunen bij het koppelen van een vrijwilliger als maatje aan een deelnemer. Kijk eens op deze site of google naar organisaties bij jou in de buurt die maatjesprojecten hebben.


Bron: maatjesgezocht.nl, humanitas.nl, roads.nl
Auteur: Susanne Vlek
Augustus 2022