Header background

Het nut van zingeving

 

Zingeving is een term die vaak gebruikt wordt. Het zou belangrijk zijn voor een gelukkig leven. Maar wat betekent ‘zingeving’ eigenlijk?
En waarom is het belangrijk?

Wat is zingeving?

Zingeving is de betekenis die het leven voor jou heeft. Het gaat over vragen zoals: Waarom doe ik wat ik doe? Wat is de zin van het leven? En wat is de zin van mijn leven? Dit zijn lastige vragen om te beantwoorden. En het antwoord op die vragen is voor iedereen anders. 


Verschillende dingen kunnen bijdragen aan het gevoel van zingeving. Een eerste is je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Ook is het belangrijk om te doen waar je goed in bent. Ergens bij horen of deel van uitmaken kan ook bijdragen aan zingeving. Tot slot erkenning: af en toe horen dat je goed bent in datgene waar je mee bezig wilt zijn.


Waarom is zingeving belangrijk?

Zingeving draagt bij aan een gezond leven. Als de dingen die jij doet voor jou geen betekenis hebben, kan dat zorgen voor een gebrek aan energie, doelloosheid en verveling. Op termijn zou dat zelfs kunnen leiden tot psychische klachten zoals een negatief zelfbeeld of een burn-out. 

Maar als je bezig bent met dingen die voor jou betekenis hebben, die jou het gevoel geven zinvol bezig te zijn, geeft dat een fijn gevoel. Het geeft energie, en een goed gevoel over jezelf en wat je aan het doen bent. 


Wat als je zingeving mist?

Als je even niet meer goed weet waarom je doet wat je doet, of wat de betekenis daarvan is, kun je jezelf verschillende vragen stellen, zoals: 

  • Waar ligt mijn passie en wat geeft mij energie?
  • Wat zou ik met mijn leven doen als geld geen rol speelde?
  • Wat doe ik het allerliefst in mijn vrije tijd, als ik geen rekening met anderen hoef te houden?
  • Waar werd ik als kind blij en energiek van?
  • Wanneer ervaar ik mijn werk als zinvol?

Neem de tijd om hier over na te denken, schrijf je antwoorden op en bekijk ze later nog eens. Klopt het wat je hebt opgeschreven? 

Het bezig zijn met dit soort vragen kan moeilijk zijn, maar is wel belangrijk. Want als jij je doel in je leven terugvindt, zal je je beter voelen over jezelf en wat je doet!

Susanne Vlek

Susanne Vlek

23-11-2021

Overige artikelen

De vier pilaren van een betekenisvol leven

Waarom je dromen najagen?

Jezelf trainen in dankbaarheid