Header background

Gelukkiger door gezonder te eten?

 

Kan je nog een extra reden gebruiken om wat gezonder te gaan eten? Wist je dat gezonder eten samenhangt met je gelukkiger voelen? Lees snel verder hoe hormonen in je voeding bij kunnen dragen aan je geluksgevoel.


Wat is gezond eten?

Allereerst de definitie van gezond eten: hiermee wordt een gevarieerd voedingspatroon bedoeld, waarbij je zo veel voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt als dat je lichaam nodig heeft. Voor de één betekent gezonde voeding eten volgens de Schijf van Vijf en voor de ander betekent het iets totaal anders. Als je maar eet wat je lichaam nodig heeft. En af en toe wat lekkers hoort daar natuurlijk gewoon bij!


Blijf in balans

Het is belangrijk om gezond te eten zodat je lichaam in balans blijft. Dit wordt homeostase genoemd. Homeostase betekent dat je lichaam constant bezig is met het in evenwicht houden van zijn temperatuur, bloeddruk en de samenstelling van het bloed. Als je lichaam uit balans raakt, bijvoorbeeld als de temperatuur te ver daalt, zal je lichaam ' iets doen' om weer in balans te komen. En daar komen hormonen om de hoek kijken. Hormonen zijn boodschappers die doorgeven wat er moet gebeuren. Ze vertellen bijvoorbeeld aan jouw hart dat het sneller moet kloppen als je bloeddruk te laag is. Ze spelen dus een belangrijke rol bij het in balans houden van het lichaam.
Hormonen hebben ook andere functies in het lichaam. Bepaalde hormonen zorgen ervoor dat je jezelf blij, gelukkig of euforisch kunt voelen. Dit worden ook wel de gelukshormonen genoemd: De drie belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine en oxytocine.


Gelukshormonen

  • Serotonine helpt in het verbeteren van je stemming en verminderen van angstgevoelens. Het wordt gemaakt vanuit een stofje genaamd tryptofaan samen met vitamine B6. Tryptofaan is een onderdeel van eiwit. Het zit dus in eiwitrijke producten zoals eieren, kaas, noten en zaden, spinazie, tofu, zalm en gevogelte. Het is belangrijk om daarnaast genoeg koolhydraten te eten zodat alle stoffen goed worden opgenomen in het bloed. Om een serotonineboost te krijgen uit voeding kan je bijvoorbeeld een volkoren boterham eten met ei en kaas, of pasta met zalm en spinazie.
  • Dopamine heeft invloed op jouw beloningssysteem en daarmee jouw motivatie. Dopamine wordt gemaakt vanuit het stofje tyrosine. Dit stofje zit in heel veel producten. Producten waar het vooral veel in zit zijn noten, kaas, soja- en limabonen, avocado’s en pompoenpitten, tarweproducten, kalkoen, kip en kaas. Door een combinatie te maken van deze producten kan je een kleine dopamineboost krijgen!
  • Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en het zorgt voor een gevoel van ontspanning. Ook speelt het een rol bij de vetverbanding en het hebben van een verzadigd gevoel. Je haalt dit hormoon niet uit je voeding, maar uit het doen van dingen waar je van houdt. Zoals knuffelen met je huisdier, seks en goed voor jezelf zorgen.


Disclaimer: Er zijn allerlei supplementen op de markt die invloed hebben op je hormonen. Het is erg belangrijk dat je niet zelf gaat experimenteren met deze supplementen omdat je lichaam gemakkelijk uit balans kan raken, met mogelijk ernstige gevolgen. Ben je hier nieuwsgierig naar, vraag dan advies bij een deskundige zoals een arts of diëtist.

Bron

gelukplannervoedingscentrumboek 'Understanding Nutritionboek ' Psychologie: een inleiding'
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Eet je anders als je hoogsensitief bent?

Tien gouden regels voor gezonder eten

Online training: gezond eten

In dit artikel vindt je de online training: piekeren. Hierin leer je meer over de achtergronden van piekeren en hoe je zelf kunt bijdragen aan het herstel.