Header background

Geef een positieve spin aan jouw gezondheid

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Het gedachtegoed van Positieve gezondheid

In de gezondheidszorg ligt de focus vaak op klachten, gezondheidsproblemen een aandoeningen. Het gedachtegoed van Positieve gezondheid benadert gezondheid vanuit een andere hoek: niet vanuit ziekte, maar vanuit veerkracht, wensen en prioriteiten.

 

 

Wat is positieve gezondheid?

Positieve gezondheid (PG) is een bredere benadering van gezondheid. Het gaat uit van je eigen kracht en eigen regie. Wie ben jij als persoon, waar zit jouw veerkracht en wat maakt jouw leven betekenisvol? Door met een brede blik naar je leven te kijken en doelen voor jezelf te stellen, kun je beter leren omgaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen.

Spinnenweb

Dat klinkt mooi, maar waar moet je beginnen? Een goed hulpmiddel is het PG Spinnenweb. Hiermee breng je aan de hand van zes dimensies in kaart hoe je zelf je gezondheid ervaart: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Wat gaat goed, wat kan beter? Ben je tevreden, gelukkig of eenzaam? Heb je moeite met dagelijkse dingen? Neem de tijd om over elk onderdeel na te denken en vul het eerlijk in. Vervolgens kun je bedenken wat je zou willen veranderen en hoe je dat wilt aanpakken.

 

 

Dynamische benadering

Positieve Gezondheid is dus geen definitie of meetinstrument, maar een gezondheidsvisie. Heb je behoefte aan meer houvast? Vul dan de vragenlijst in van Institute of Positive Health (IPH). Aan de hand daarvan kun je onderzoeken wat jij belangrijk vindt en waar jij aan zou willen werken. Zo kun je omgaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen terwijl jij zelf de prioriteiten stelt. Deze dynamische benadering geeft jou de mogelijkheid om bezig te zijn met wat voor jou belangrijk is.

Kijk voor meer informatie op: MijnPositieveGezondheid.nl

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

In zeven stappen naar meer veerkracht

Eén gebeurtenis, verschillende effecten

Hoe lukt het om je leefstijl (blijvend) te veranderen?