Header background

Financiële problemen: er is een uitweg!

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 


Financiële problemen komen steeds vaker voor en kunnen een enorme bron van stress zijn. Met mogelijk verregaande gevolgen. We nemen de financiële problemen in Nederland verder onder de loep.

 

De cijfers

Armoede en schulden zijn een groeiend probleem in Nederland. Wat cijfers om dit probleem in beeld te brengen:

  • 32 % van de Nederlandse cijfers heeft betalingsachterstanden.
  • Eén op de vijf huishoudens heeft risicovolle schulden.
  • 224.000 huishoudens moeten langer dan vier jaar rondkomen van een laag inkomen.
  • 850.000 mensen hebben te weinig geld om in hun basisbehoeften te voorzien.

 

Stress en schaamte

Financiële problemen kunnen een enorme bron van stress zijn. Je kunt er letterlijk van wakker liggen of het kan leiden tot gevoelens van depressie van angst. Die stress maakt het moeilijker om helder na te denken, een situatie te overzien en om actie te ondernemen. En zo wordt het probleem nog groter.
De schaamte voor financiële problemen is vaak groot. Het voelt vaak als falen. Mensen trekken zich terug, voelen zich verlamd en verdoofd. En dat kan leiden tot meer problemen, zoals te veel gaan drinken of sociaal isolement. 

 

Het is geen keuze

En dat terwijl financiële problemen iedereen kunnen treffen. Niemand kiest er bewust voor. Het begint vaak met weinig ruimte op je betaalrekening én het ontbreken van een buffer om tegenvallers op te vangen. Ook veranderingen in het leven zoals een scheiding, ziekte, ontslag, het overlijden van een partner kunnen het begin vormen. Je hebt het dus niet altijd in de hand. 

 

Wat kun je wel doen?

Wat je wel in de hand hebt, is ervoor zorgen dat je financiële problemen niet erger worden. Vaak denken mensen dat het wel goed komt. Of uit schaamte praten ze er niet over.  Maar niets doen is geen optie. Je kunt op verschillende manieren op zoek gaan naar informatie en hulp:

  • bezoek https://www.komuitjeschuld.nl/: met ervaringsverhalen en tips;
  • bel gratis 0800-8115: er wordt geluisterd naar jouw verhaal, met je meegedacht en je kunt in contact gebracht worden met hulp bij jou in de buurt;
  • doe de anonieme zelftest op https://geldfit.nl/. Je ontvang binnen 2 minuten een advies voor jouw persoonlijke situatie. 
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Pieker jij vaak?

Online training: mijn dagboek

In dit artikel lees je hoe je deel kan nemen aan de online training: mijn dagboek. In onze drukke levens maken we maar weinig tijd vrij om aan onszelf te vragen hoe het gaat. Herken je dit? Lees dan snel verder.

Hulp vragen is een teken van kracht