Header background

De Nationale week zonder vlees: waarom doe jij mee?

Paulien Kruiper

08 maart 2022

leestijd 3 minuten

 

Bij de start van de week zonder vlees wil ik je even meenemen terug in de tijd. Voordat er supermarkten waren, kocht je je vlees altijd bij de slager. Waarschijnlijk had hij het zelf geslacht. Hij had de koeien nog in de wei zien staan bij de boer die ze had grootgebracht en gezien dat ze een goed leven gehad hadden. Als jij je stukje vlees kocht, wist je dus waar het vandaan kwam en betaalde je een eerlijke prijs. Daar had iedereen belang bij, want de slager moest ervan leven en de boer ook met zijn gezin. Aan tafel had je het er misschien wel met je gezin over dat het vlees weer zo lekker mals was. Je genoot ervan, het was een luxe, want er stond niet alle dagen vlees op het menu.

Van luxe naar bulkproduct

Het contrast met de situatie nu, waar het overgrote deel van het vele vlees dat wereldwijd gegeten wordt in de bio-industrie geproduceerd wordt, kan bijna niet groter zijn. Van een luxeproduct is vlees geworden tot een voedingsmiddel dat achteloos gegeten wordt. Hoe goedkoper en hoe meer, hoe beter. Velen hebben geen idee waar het vandaan komt, en doordat die stukjes vlees anoniem in hun verpakking in de supermarkt liggen, lijkt dat ook niet belangrijk. Het nadenken over waar je eten vandaan komt, wordt ontmoedigd in een omgeving die gedomineerd wordt door lage prijzen en overvloedig aanbod. Je zou wel gek zijn om níet iedere dag vlees te eten toch?!


Vegaburgers uit de supermarkt…

Natuurlijk is er al langer een proces van bewustwording gaande dat dit een verkeerde ontwikkeling is. De week zonder vlees, dit jaar voor het vijfde jaar, bewijst dit. Het is absoluut goed dat er steeds meer aandacht komt voor de problemen die veroorzaakt worden door de bio-industrie en welke oplossingen er zijn. Maar, let op wat er ook gebeurt! In deze week zonder vlees word je door de supermarkt vooral aangemoedigd om vlees te vervangen door de producten uit het grote assortiment vleesvervangers. Vele producenten zien inmiddels brood in vegetarische en veganistische producten. Wat op zich logisch is, want door de populariteit is er markt voor.

 

…of je opnieuw verbinden met je eten

Maar, met welke reden eet JIJ een week geen vlees? Ik daag je uit om je eetpatroon écht onder de loep te nemen. Start eens een speurtocht naar waar jouw vlees vandaan komt. Is het biologisch of niet? Komt het uit Nederland? Wat zijn de omstandigheden waar de varkens, koeien of kippen in leven en geslacht worden? Sta er eens bij stil, wat betekent dit voor jou? Door jezelf die vragen te stellen en daarover na te denken, maak je opnieuw de verbinding met je eten. Net zoals dat vroeger vanzelfsprekend was.

 

Wees nieuwsgierig!

Je maakt dan vervolgens bijna automatisch de keuze die jij belangrijk vindt. Of dat nu geen vlees meer is, alleen nog biologisch vlees of gewoon wat minder vlees, het is aan jou. Je mag creatief zijn in wat je als alternatief neemt voor vlees: bonen, noten, zaden, tofu, … Laat je inspireren door je eigen smaak en nieuwsgierigheid en de vele vegetarische of veganistische recepten die er te vinden zijn! Jouw keuze is alleszins de beste keuze, omdat die vanuit jezelf komt en je daar plezier aan beleeft. Dat plant een zaadje en maakt dat je in de toekomst steeds meer van dit soort keuzes gaat maken. En dat heeft uiteindelijk meer impact dan het kopen van de vegaburgers die deze week in de aanbieding zijn.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees8 minuten

Zo zit dat: Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

De lente staat voor de deur. Tijd voor een grote schoonmaak. Want een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd, wordt gezegd. Redacteur Rosanne zoekt uit hoe dit precies zit en verzamelde opruimtips.

Lees3 minuten

Geen vlees eten: daag jezelf uit!

Wist je dat één van de beste dingen die je voor het milieu kunt doen is geen vlees eten? Dit heeft een grotere impact op de reductie van het broeikaseffect van een leven zonder afval.

Luister40 minuten

Praten over je verloren dierbare