Header background

Ervaringsverhaal Ruby: door schulden woonde ze noodgedwongen in een caravan

Susan Hermens

16 juni 2023

leestijd 4 minuten

Ruby Brands belandde in 2010 ernstig in de schulden. Door de gokproblemen van haar ex liepen de schulden op tot 65.000 euro. Hierdoor moest zij noodgedwongen met haar drie kinderen in een kipcaravan wonen. Mijn oudste zoon schaamde zich. Geen één van zijn vriendjes woonde op een camping. Inmiddels is ze schuldenvrij en ziet ze het leven weer rooskleurig tegemoet. Met ons kijkt ze terug en vertelt hoe ze haar financiële problemen overwon.

Ruby had het goed voor elkaar. Ze had een eigen kapsalon, was getrouwd en samen hadden ze drie kinderen. Breed hebben wij het nooit gehad, maar we leefden een gelukkig leven. Het viel haar wel op dat de gezamenlijke rekening, waar ze samen met haar man geld op stortte, iedere maand snel leeg was. In die tijd kon je nog niet internetbankieren, dus goed zicht op de uitgaven had ik niet. 

Ontmoeting met de bank

Haar eigen kapsalon was een droom die uitkwam. Knippen was mijn passie en ik had leuke meiden in dienst. Omdat ze thuis steeds minder geld overhielden, moest Ruby het geld van de bedrijfsrekening gebruiken om de hypotheek te kunnen betalen of kleren voor de kinderen te kunnen kopen. Uiteindelijk zag ze dat ook op haar bedrijfsrekening steeds minder geld overbleef en vroeg ze zich af waar het geld allemaal bleef. Ik werkte hard en toch slonk mijn rekening. Ook besefte ik mij dat ik al maanden geen bankafschriften had ontvangen. Na een telefoontje met de bank kwam ik erachter dat er grote bedragen van mijn rekening werden afgeschreven. Toen Ruby na een bezoek aan de bank te horen kreeg dat casino’s werkten met codes, zodat je niet kunt zien waar het geld is opgenomen, viel alles op zijn plek. Mijn man was vaak ’s nachts weg en zat overdag zwetend op de bank. Natuurlijk ontkende hij dat er iets mis was, maar nadat hij werd uitgenodigd door de bank en zijn pas werd geblokkeerd, werd het duidelijk: hij had een gokverslaving. 

Scheiding met schulden

Het huwelijk van Ruby werd steeds slechter. Het vertrouwen was weg en na vijf jaar namen ze het besluit om te scheiden. ‘Helaas heb ik onze financiële situatie voor de scheiding niet goed uitgezocht en dit bleek een grote fout. Hierdoor bleef ik met enorme schulden achter, die veroorzaakt waren  door mijn ex.’ Gelukkig kon Ruby met hulp van haar ouders door. Ze woonde in een huurhuis en leerde een nieuwe man kennen. Na een jaar verliet ze haar huurhuis en trok bij hem in. Hiermee maakte ik een tweede fout.

 

Hiermee maakte ik een tweede fout. Ik kwam erachter dat mijn nieuwe vriend losse handjes had. Ik vertrok en stond toen letterlijk met niks op straat. 

Douchen met een muntje

Ruby kon een tijdje terecht op de zolderkamer van vrienden om vervolgens te verhuizen naar een kipcaravan die haar ouders voor haar kochten. Samen met mijn kinderen van 6,11 en 12 belandde ik in een caravan. Mijn oudste zoon vond het moeilijk. Hij ergerde zich aan de kleine ruimte en schaamde zich voor zijn vriendjes. Er was geen verwarming in de caravan en douchen deden ze met een muntje. Met het douchemuntje kon je 2 minuten warm douchen. Mijn haren waste ik met koud water. Tegen de kou lagen we onder dikke dekens. Mijn dieptepunt was bereikt. 

Hulp uit onverwachte hoek

In 2014 sloot Ruby de kapsalon. ‘Ik had 65.000 euro schulden, at van de Voedselbank en kon de huur van mijn salon niet meer betalen.’ In de salon raakte ze aan de praat, met wat later bleek, een reddende klant. Ze werd voorgesteld aan het ZLF. Een ondernemingsloket voor zelfstandigen dat kan helpen bij schulden. ‘Mijn advocaat legde mij uit dat ik éénmalig een bod kon doen aan mijn schuldeisers. Dit waren de bank, Belastingdienst en leveranciers. Wanneer dit bod geaccepteerd werd zou ik van mijn schulden af zijn. Zo niet, dan houd je je schulden. Veel schuldeisers gaan akkoord met een bod, omdat ze dan nog iets van hun geld terugzien. 

Wanneer je bijvoorbeeld een bod doet om 60% van je schulden in één keer af te lossen, ben je de rest kwijt.’ 

Omdat Ruby maar één bod mocht doen, moest dit natuurlijk een goed bod zijn. Maar waar haalde ze het geld vandaan om überhaupt een deel af te betalen? Er kwam hulp uit onverwachte hoek. ‘Er was een man die mij wilde helpen. Ik leerde hem kennen in de moeilijkste periode van mijn leven. Hij was degene die mij geld leende en ervoor zorgde dat ik redelijk hoog kon inzetten.’ Ruby bracht in maart 2015 haar bod uit en kreeg in juni te horen dat het werd geaccepteerd.

Ik heb gehuild van opluchting.

Vrijheid tegemoet

‘Later ontving ik een uitkering van bijna duizend euro per maand. Ik voelde mij een miljonair. Eindelijk kon ik de afgetrapte schoenen van mijn kinderen vervangen voor nieuwe gympen. Hun blije gezichten vergeet ik nooit meer.’ Daarna ging het alleen maar beter met Ruby. Ze verhuisde naar een huurhuis en kon haar boodschappen weer betalen. ‘Natuurlijk betaal ik de man die mij het geld leende nog steeds kleine beetjes af, maar dit voelt anders dan een schuld bij de bank. Ik ben hem eeuwig dankbaar.’ 

Ruby’s toekomst ziet er weer rooskleurig uit. Ze is een nieuwe onderneming gestart; rubybrands.nl, waarmee ze ondernemers op een intuïtieve manier begeleidt bij persoonlijke groei en de groei van hun bedrijf. ‘In mijn nieuwe onderneming, kan ik alles wat ik de afgelopen jaren heb ervaren, inzetten om andere mensen verder te helpen.’ 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Doen2 minuten

Een stappenplan om te starten met bewegen

Begin vandaag nog met ons beweegstappenplan: ontdek leuke activiteiten, stel doelen, maak een schema, betrek anderen, neem de sprong, wen eraan en beloon jezelf. Verbeter jouw mentale gezondheid en welzijn met lichaamsbeweging. Start nu!

meer informatie over eenzaamheid en tips tegen eenzaamheid
Lees10 minuten

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid wordt nog vaak gezien als een probleem dat vooral bestaat onder ouderen of alleenstaanden, maar dit is niet alleen wat eenzaamheid is. Ook onder jongeren en jongvolwassenen is er veel sprake van eenzaamheid.

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Josan heeft ADHD: 'De diagnose heeft mijn leven ook verrijkt'

Josan Jongbloed kreeg op haar 39ste de diagnose ADHD. ‘Het beeld dat iemand met ADHD niet mee kan komen in deze maatschappij, klopt niet. Sinds ik weet hoe mijn hersenen werken, heeft het mijn leven verrijkt.’