Header background

Mijn verhaal: Minke over rouw na het verlies van haar ouders

Katinka Schippers

02 mei 2024

leestijd 46 minuten

Iedereen krijgt in het leven te maken met uitdagingen. De vraag is, hoe ga je er mee om? In mijn verhaal delen we inspirerende verhalen.

In samenwerking met InTalk luisteren we naar het verhaal van Minke over het verlies van haar beide ouders en de impact daarvan op haar leven.
Ervaringsverhaal over rouw en verlies
FotoInTalk

Minke is 25 jaar als haar vader na een kort ziekbed overlijdt. Kort daarna wordt ook haar moeder ernstig ziek. Zij maakt de geboorte van Minkes eerste kind niet meer mee. Minke stort zich op haar baan en haar baby om zichzelf af te leiden van haar donkere gedachten, boosheid en verdriet. Nu, ruim 10 jaar later, heeft rouw nog steeds een plek in haar leven, maar heeft ze nieuwe manieren gevonden om er mee om te gaan.

Je luistert Minkes inspirerende verhaal door hieronder op de ‘afspeelknop’ te klikken.

Tips van Minke

  1. Ik schrijf verhaaltjes van mijn herinneringen. Dat helpt.
  2. Therapie kan toch helpen, al krijg je je geliefden er niet mee terug.
  3. Er was veel moois. Vergeet dat niet.

Er voor iemand zijn

‘Mensen weten vaak niet wat ze voor iemand kunnen doen, ook al zijn het vaak kleine dingen. Je hoeft niet hetzelfde meegemaakt te hebben om elkaar te kunnen steunen. Het gaat er vooral om dat verdriet er mag zijn en dat je gehoord wordt. Rouw kan ook verbinden. Je kunt zoveel meer aan als je maar mensen om je heen hebt die er voor je zijn. Het helpt al als je bijvoorbeeld een buur hebt die een pannetje soep brengt of een collega die écht tijd voor je maakt en naar je luistert. Vertel rouwenden vooral niet dat ze het een plekje moeten geven, maar geef iedereen de tijd en ruimte die hij zelf nodig heeft', vertelt rouwtherapeut Gertie Mooren in de Zo zit dat-rubriek op GZ-Plein. Ze vertelt over wat rouw precies is en geeft 6 tips over hoe je er voor iemand kunt zijn die rouwt

Bron

InTalk
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.