Header background

Aan tafel - Zo kweek je een makkelijke eter

Christel Vondermans

15 maart 2023

leestijd 5 minuten

Samen koken is leuk en leerzaam. En het legt de basis voor goede eetgewoontes. Wist je dat de eerste stappen al in de baarmoeder worden gezet?

Nieuwe smaken

"Hoera!" Als jij een kind hebt dat alles meteen lust. Maar de meeste kinderen zijn niet meteen enthousiast bij een nieuwe smaak. Dat is niet gek: gemiddeld moet een kind een nieuwe smaak zo’n 10-15 keer proeven voordat hij het lust. Bied iets dat nu niet in de smaak valt, dus gewoon wat vaker aan. Probeer daarnaast zoveel mogelijk te variëren in dat wat je je kind geeft. Kinderen die op jonge leeftijd veel proeven, zijn later makkelijkere eters. Heb jij een baby in huis of pas je op een kleintje? Vooral tot 1 jaar is een baby in voor nieuwe smaken. Slim om daarvan te profiteren, zo kweek je een  makkelijke eter. 

Proeven begint al in de buik

Gezond en gevarieerd leren eten begint al in de baarmoeder. Baby’s krijgen voedingsstoffen binnen via de navelstreng, maar proeven ook al. Ze nemen namelijk regelmatig slokjes vruchtwater en onderzoek heeft uitgewezen dat vruchtwater de smaak en geur van voedingsstoffen uit het eten van de moeder overneemt. Moeders die tijdens de zwangerschap vaak wortels eten, krijgen baby’s die die smaak straks sneller lekker vinden omdat ze de smaak "herkennen" van in de buik. Dus als jij als moeder gevarieerd eet in de zwangerschap, heb je meer kans dat je kind straks meer verschillende smaken herkent en waardeert.

Voedselweigeraars 

Er zijn genoeg kinderen die “niks” lusten, die stukjes groente uit een saus vissen en die steevast alles weigeren dat korrelig voelt of groen is. Als ouder of grootouder kun je je zorgen maken, maar vaak is er niet echt iets mis. Iets niet lusten hoort immers bij de ontwikkeling van een kind en eten weigeren hoort er ook bij. Weigert een kind vaak of veel en groeit het minder goed? Dat is een goede reden om eens bij de huisarts of het consultatiebureau langs te gaan. Of het, als opa of oma, aan te kaarten bij de ouders.

Samen in de keuken

Van dreumes tot puber; kinderen die helpen met koken, eten meer groenten. Onderzoek laat zien dat kinderen die meekoken 76% meer van een salade eten dan kinderen die niet meehelpen. Zet je kind dus in als jouw souschef en laat pubers zelf de leiding nemen in de keuken.

Leuke klusjes voor jouw (opas-) kind

3-5 jaar: simpele klusjes zoals groente en fruit wassen, boontjes breken, deeg kneden, eieren pellen, sla scheuren, saus roeren.
6-8 jaar: roeren, kneden, rollen met een deegroller, dingen afwegen, slagroom kloppen. Met een bot mesje zachte groente en fruit snijden. 9-11 JAAR: een eitje bakken, pannenkoek bakken, roeren in pannen op de kookplaat. Snijden met een scherper mes en de oven bedienen. Leren omgaan met apparatuur en koude gerechten maken. 
12 jaar en ouder: volledige (simpele) maaltijden koken, zoals een pasta, gevulde wraps of chili con/sin carne. 

Voorraadje voedsel 

Snel een gezonde maaltijd op tafel zetten heeft alles te maken met een goede voorbereiding. Doe daarom  aan "meal prepping": je kookt van tevoren, zodat je tijdens de drukke werkdagen en naschoolse opvang tijd bespaart en niet in de verleiding komt om snel een frietje te halen. Het hoeft niet per se te gaan om hele maaltijden, denk ook aan pastasauzen, soepen, stoofschotels of een quiche. Maak dit voorraadje op een rustig moment in de week, zoals de zondagmiddag of een vrije dag. Dan heb je ook alle tijd om je kind te laten helpen. Je “preppy” maaltijden bewaar je in de koelkast of vriezer, zodat je altijd een voorraadje hebt.

Recept met kant-en-klaar flammkuchen

  • 300 gram (spelt)bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 1 el olie
  • 1 grote courgette
  • 100 gram rauwe ham
  • 125 gram crème fraîche
  • handje rucola
  • kappertjes naar smaak

1. Meng de bloem met gist, zout, olijfolie en 75 ml warm water in een grote kom. Kneed er een soepel deeg van. Voeg wat extra water toe als het deeg niet soepel is. 
2. Kneed het deeg goed door! Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg vervolgens 1 uur rusten op een warme plek.
3. Schaaf ondertussen de courgette met een kaasschaaf in dunne plakken en snijd of pluk de ham in stukken.

4. Verwarm de oven tot een zo hoog mogelijke stand (minstens 225 °C). 
5. Rol het deeg zo plat mogelijk uit op een met bakpapier beklede bakplaat (maak er eventueel 2 flammkuchen van als je bakplaat niet zo groot is).
6. Besmeer het deeg met crème fraîche en beleg met de plakken courgette en ham. Bestrooi eventueel met peper en zout.
7. Bak de flammkuchen in 10-15 min gaar en knapperig in de oven. 
8. Snij de flammkuchen in vierkante stukken. Beleg met rucola en (eventueel alleen het deel voor volwassenen) met kappertjes. Vega-versie: neem reepjes gedroogde tomaten in plaats van ham. 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees3 minuten

Meer verbinding dankzij sociale media

Lees5 minuten

Aan tafel: daar gebeurt het leven!

Lees2 minuten

Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten?