Header background

Wel eens eenzaam? Dan ben je niet de enige

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Eenzaamheid is een hardnekkig probleem. Er zijn meer dan een miljoen Nederlanders die zich erg eenzaam voelen. Hoe komt dat? En belangrijker nog, wat kun je er aan doen?

 

Eén op de drie

Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich erg eenzaam. En één op de drie voelt zich enigszins eenzaam. Onder mannen en vrouwen komt eenzaamheid ongeveer even vaak voor. Eenzaamheid doet zich voor onder alle leeftijden, maar vooral ouderen hebben er mee te maken. Bijvoorbeeld door het verlies van een naaste of lichamelijke gebreken, waardoor ze minder mobiel zijn om iets te ondernemen. Ook sociaaleconomische factoren spelen een rol. Zo hebben laagopgeleiden meer kans op eenzaamheid dan hoogopgeleiden. Dit is vaak te wijten aan een lager inkomen.

 

Hoe ontstaat het?

Aan eenzaamheid ligt beperkt sociaal contact ten grondslag. Eenzaamheid ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een verslechterende gezondheid, waardoor je sociale contacten verliest. Dat kan ook gebeuren als je ontslagen wordt, waardoor je geen contact meer met collega’s hebt. Ook het type sociaal contact wat je hebt, heeft invloed op gevoelens van eenzaamheid.  Zo voelt een oudere zich sneller eenzaam tussen kinderen en jongvolwassenen. Contact met mensen met wie je raakvlakken hebt, zorgt voor meer gevoel van erbij horen. Ook de intensiteit van het contact is van belang.

 

Hoe verminder je gevoelens van eenzaamheid?

Praat over je eenzaamheid of schrijf je gevoelens en gedachten op in een dagboek. Het kan je helpen  je gedachten te ordenen en tot een manier te komen om ermee aan de slag te gaan.

Als je al contacten hebt, met familie of vrienden, intensiveer deze dan. Neem hier initiatief in, door te bellen, een kaartje of een berichtje te sturen. Maar je kunt ook nieuwe sociale contacten opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld een groep vinden op sociale media van mensen met dezelfde interesse. Er zijn verschillende apps waarop je een profiel kunt aanmaken en met anderen kunt chatten. Je kunt je inschrijven bij een vereniging of hobbyclub. Of je maakt nieuwe contacten via een online game waarbij je moet samenwerken. Een praatje maken in de kroeg kan natuurlijk ook. En vergeet niet om je buren gedag te zeggen. Je weet nooit waar het toe kan leiden!

Vind je het lastig om sociale contacten te onderhouden of nieuwe contacten te leggen? Kijk dan eens op eenzaam.nl. Hier vind je een overzicht van allerlei cursussen en trainingen die je hierbij kunnen helpen. Ook Humanitas helpt mensen bij het leggen van nieuwe contacten. 

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Je Bent Niet Alleen de Podcast

Dit doet je huisdier voor jou

Als je een hond, kat of ander huisdier hebt, dan weet je dat zo’n maatje heel veel vreugde en gezelligheid brengt. Maar wist je dat er nog veel meer positieve gevolgen zijn? Dit zegt de wetenschap erover.