Header background

Een stappenplan om te starten met bewegen

Karlijn Allewijn

03 juli 2023

leestijd 2 minuten

We hebben verschillende artikelen gepubliceerd over het belang van bewegen voor je mentale gezondheid. Bewegen kan zowel worden ingezet ter voorkoming van depressie als de behandeling van depressie. Sporten is goed voor je mentale gezondheid, dat is nu echt bewezen. Toch vind je het misschien lastig om te beginnen met sporten. Het past niet in je wekelijkse planning, wat moet je dan voor sport doen, hoe moet je het doen, etc. We willen jou een handje op weg helpen, daarom geven wij jou een stappenplan wat je kan helpen om van start te gaan met bewegen.  

1. Wat vind of lijkt je leuk? 

Neem een kop koffie, en bedenk wat je leuk lijkt om te doen qua beweging. Wil je bewegen in een groep of liever alleen? Houd je van een spelvorm of juist niet? Het moet iets zijn wat jou motiveert en waarvan je denkt dat je het vol kunt houden. Het kunnen natuurlijk ook verschillende activiteiten zijn, bijvoorbeeld bootcamp en daarnaast wil je vaker gaan wandelen, wees creatief.

2. Stel een doel  

Nu je hebt besloten welke sport of beweging activiteit je wilt gaan doen is het tijd om een doel te stellen. Wat wil je ermee bereiken? Wil je ergens naartoe werken? Stel je hebt gekozen voor hardlopen, misschien wil je dan wel toewerken naar een hardloopwedstrijd! Iets om naartoe te werken is goed, het motiveert en geeft je houvast.  

3. Maak een plan  

Je weet wat je leuk vindt, je hebt een doel, nu is het tijd voor een concreet plan. Hoe vaak per week wil je sporten? Welke dagen ga je sporten en doe je dit dan in de ochtend, middag of avond? Probeer het voor jezelf zo concreet mogelijk te maken.  

4. Betrek je omgeving  

Door je omgeving te vertellen over je plan wordt het voor jezelf ook meer werkelijkheid. Je wilt waarmaken wat je anderen hebt verteld, dit werkt motiverend. Je kunt ook vrienden of familie betrekken in jouw plan door te vragen of ze mee willen doen. Misschien vind je het veel leuker om samen te sporten. Geef je bijvoorbeeld samen op voor de bootcamp lessen van aankomend seizoen.  

5. Ga van start  

Trek je sportkleren aan en go! Uiteindelijk is het een kwestie van doen. Probeer jezelf te motiveren om toch te gaan als je geen zin hebt. Bedenk altijd bij jezelf: als ik dit heb gedaan voel ik mezelf beter of in ieder geval niet slechter! Je zult merken dat het je voldoening geeft als je het toch maar weer hebt gedaan.  

6. Wennen 

Bewegen in je systeem krijgen is een kwestie van wennen. Het is belangrijk dat je jezelf de eerste weken goed aan een schema houdt. Na enige tijd is je lichaam gewend aan het sporten en zul je er steeds meer zin in krijgen, maar je moet eerst even door de gewenningsfase heen. In deze fase mag je dus best een beetje streng zijn voor jezelf.  

Wist je dat? Sporten zorgt voor de aanmaak van hormonen die je een lekker gevoel geven. Hierdoor krijg je na een periode van regelmatig sporten zin om weer te gaan sporten. Dit komt doordat je lichaam vraagt naar deze hormonen. Het werkt dus soort van verslavend, maar dan verslavend op een goede manier! 

7. Belonen  

Je bent super goed bezig, dan mag je jezelf ook belonen!  Ga eerst lekker sporten en beloon jezelf daarna met een relaxt avondje. Of maak er een uitje van, ga sporten en eindig op een terrasje in de zon genietende van een lekker drankje.  

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Bewegen voor gezonde darmen

Een toekomst met een beweegbehandeling voor depressie!

Sporten de nieuwe behandeling voor depressie?