Header background

Een lunch vol groente!

 

Tussen de middag een lekkere boterham met kaas en afsluiten met een boterham met hagelslag, heerlijk! In Nederland zijn we echte broodliefhebbers, wat niet gek is met een reuze assortiment aan verschillende soorten en maten brood en beleg. Het eten van groente tussen de middag zit daarentegen nog niet echt in ons systeem. In Nederland eten we gemiddeld 130 gram groenten per dag, dit is 120 gram minder dan wat wordt aangeraden. Stel nou eens dat we niet alleen bij het diner groenten eten, maar ook tijdens de lunch. Waarschijnlijk zou onze groente inname dan aanzienlijk toenemen. Weet jij hoeveel groente je eet op een dag?

Groente, waarom eigenlijk?

Groente is heel gezond. Hieronder lees je waarom groente zo gezond is voor je.

Verlaagt risico op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten komen veel voor in Nederland en hier mag verandering in komen. Meer groenten in plaats van suiker en vet zouden ons een stapje in de goede richting kunnen helpen.

Verlaagt kans op diabetes. Groente bevat weinig suiker, maar wel veel andere voedzame vezels, mineralen en vitamines. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel constant blijft. 

Een gezond lichaamsgewicht. Groente geeft je veel nuttige voedingsstoffen, maar is laag in calorieën. Dit is een groot voordeel en zorgt ervoor dat je makkelijk op gewicht blijft. 

Goed voor de darmen. De darmen zijn gek op groente, het zorgt ervoor dat je stoelgang goed op gang blijft.

Maak er een feestje van! 

Je kunt ontelbaar lekkere recepten maken met groente. Blijf niet hangen bij je standaard recepten, bespeur het internet of koop een leuk kookboek en er zal een hele nieuwe groente wereld voor je opengaan! Schuif bij de lunch de boterham een keer opzij en probeer eens iets anders. Zie hieronder een leuk lunchrecept. Een andere tip: Kook ’s avonds iets meer zodat je het de volgende dag als lunch kunt eten!

Mexican bowl (2 personen)

 • 2 Paprika’s
 • 1 Zoete aardappel
 • 200 gram zwarte bonen
 • 1 Avocado
 • Bulgur
 • Eetlepel zuivelspread
 • Gerookte paprika poeder
 • Kwark
 • Knoflook
 • Citroensap van halve citroen

 

 1. Snijd de paprika’s in reepjes en de zoete aardappel in blokjes van 1cm. Leg ze op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Voeg gerookte paprika poeder, peper en zout toe. Gaar 30 minuten in de oven op 180 graden. Voeg de laatste 10 minuten de uitgelekte zwarte bonen toe.
 2. Kook de bulgur (zie verpakking)
 3. Verwijder de schil en pit van de avocado. Prak de avocado en voeg twee eetlepels kwark, sap van een halve citroen, 1 fijngesneden teen knoflook en wat peper toe. Meng het goed door elkaar tot een romig mengsel.
 4. Haal de bakplaat uit de oven. Verdeel de groente over twee borden, voeg een schep bulgur, avocado mengsel en een eetlepel zuivelspread toe. Genieten maar!

Dit gerecht kun je ook al van tevoren maken. Als je snel wilt lunchen hoef je alleen nog maar even de paprika en zoete aardappel op te warmen in oven of magnetron.

Eetsmakelijk en gezond!

 

Karlijn Allewijn

Karlijn Allewijn

14-10-2022

Overige artikelen

Gezond eten: wat betekent dat voor jou?

Gelukkiger door gezonder te eten?

Goede voornemens: hoe houd je ze vol?