Header background

Dry January: hoe houd je het vol?

 

In de vorige blog over Dry January heb je al kunnen lezen waar dit gegeven vandaan komt en wat de voordelen zijn van (tijdelijk) stoppen met het drinken van alcohol. Zo verbetert je slaapkwaliteit en je voelt je fitter en scherper. Ook ben je vaker vrolijk en gaat je weerstand vooruit.

Genoeg voordelen dus, maar hoe houd je het vol als het drinken van alcohol voor velen van ons zo normaal en maatschappelijk geaccepteerd is?

 


Je bent op een feestje, in een restaurant, je zit thuis op de bank en je vindt dat je wel een glaasje hebt verdiend. Het maakt de dag net wat ‘lichter’ of je hebt er ‘gewoon zin in’.

Maar sta je wel eens stil bij hoeveel je drinkt? Of waarom je drinkt? Wat er fijn aan is of juist minder fijn?

Door deze vragen aan jezelf te stellen en dit te blijven doen, word je je bewuster van je drinkgedrag. Dit helpt je om de uitdaging van Dry January vol te houden en is de kans groter dat je de positieve veranderingen van niet drinken zelf gaat ervaren. Zo word je een nog betere versie van jezelf!

Wil jij jezelf bewijzen dat je alcohol helemaal niet nodig hebt om het leuk te hebben? Te kunnen ontspannen? En ben jij klaar om deze gewoonte te doorbreken?

Hieronder volgt een aantal tips om deze maand zonder alcohol vol te houden.

 

Houd je motivatie actueel

Schrijf voor jezelf op waarom je dit doet en wat je daarmee wil bereiken. Zorg dat deze reminder op een plek is waar je hem makkelijk tegenkomt. Het kan je helpen wanneer je het even moeilijk hebt, wanneer er allerlei smoezen de kop op steken om toch wel een drankje te doen.

Bereid je voor op verleiding

Er zullen momenten komen dat je zin hebt in een drankje, gegarandeerd! Laat deze je niet overvallen. Bedenk van tevoren wat je kunt doen. Hoe ga je reageren wanneer iemand je een drankje aanbiedt? Vaak helpt het ook om je omgeving alvast te laten weten dat je hiermee bezig bent. Zij kunnen je wellicht ondersteunen.
 

Wat kun je aan alternatieven doen, wanneer je zin hebt in een drankje?

  • Bedenk ook vooral dat dit gevoel van ‘trek’ met een golfbeweging komt: de zin erin loopt langzaam op en als het zijn piek heeft bereikt, zakt het weer weg. Schrik hier niet van, probeer het te laten gebeuren en probeer uit wat voor jou goed werkt als afleiding.
  • Bedenk wat voor jou de vaste momenten van een drankje zijn. Kan je andere vormen van invulling, beloning, ontspanning of troost bedenken?


Hoe beter jij jezelf voorbereidt, des te minder snel je jezelf in situaties brengt die lastig zullen zijn, waardoor jij je kans op succes vergroot!
Maak jezelf weer een stukje gezonder, maak je lijf en daarmee ook je mind een stukje blijer! 

Proost op Dry January! #IkPas


Bron: ikpas.nl, alcoholinfo.nl
Auteur: Jolienne Custers & Mirre Balke
januari 2022