Header background

Uitgezocht - De wet van aantrekkingskracht

Mary Stottelaar

14 maart 2023

leestijd 8 minuten

Jan Hindrik Ravesloot is hoogleraar Fysiologie aan de Universiteit van Amsterdam en geeft onderwijs in biomedische onderwerpen op verschillende faculteiten.

Je ziet iemand lopen, je ogen blijven net iets langer op diegene rusten en er gaat een soort kriebel door je lijf. Pats boem, dát is aantrekkingskracht!

Het is jou vast ook wel eens overkomen dat je je direct tot een persoon aangetrokken voelde. En misschien heb je je toen afgevraagd waarom dat nou bij déze persoon gebeurde en waarom zo plots? Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen binnen één seconde al kunnen beoordelen of we iemand aantrekkelijk vinden of niet. Maar je hersenen doen dit niet alleen. Tal van andere dingen spelen hierbij een rol. Er is meer nodig om je aangetrokken te voelen tot de ander dan enkel een knap gezicht of een lekker lijf. Geur, lichaamstaal en emoties spelen ook een rol. Je voelt je dus niet zomaar aangetrokken tot ieder mens. En het goede nieuws is: we vallen niet allemaal op hetzelfde type!

Op zoek naar de beste partij

Aantrekkingskracht bestaat al zolang mens en dier bestaan. De natuur is altijd op zoek naar de beste partij voor de voortplanting. In ons lichaam gebeuren ongemerkt of bijna ongemerkt dingen, die ervoor zorgen dat je met “de beste” tussen de lakens belandt. Aantrekkingskracht is trouwens iets anders dan aantrekkelijkheid. Het zijn twee wezenlijk verschillende zaken. Iemand aantrekkelijk vinden, hoeft nog niet te betekenen dat je je ook daadwerkelijk tot die persoon aangetrokken voelt. Degene tot wie jij je wél aangetrokken voelt, trekt letterlijk jouw aandacht. Je wilt dichtbij diegene zijn, vanwege zijn of haar charme, omdat je mogelijkheden in de ander ziet of omdat je de ander gewoon reuze interessant vindt. Dat is ook meteen één van de redenen dat je je niet alleen tot mooie mensen voelt aangetrokken. 

Of iemand zich tot jou aangetrokken voelt, kun je niet beïnvloeden. Het is een onbewust proces waarover niet te twisten valt.

Lekkere luchtjes

Of je het nu wilt of niet: je lichaam produceert geurtjes. Je stoot ze uit via je huid, je zweet en je urine; we noemen ze feromonen. Deze lichaamsgeuren kunnen ervoor zorgen dat jij je wél aangetrokken voelt tot de één en juist niet tot de ander. Als we blind zouden daten, dan zouden we dus — op basis van geur — zomaar met een heel ander type thuis kunnen komen! Parfum en sterke geuren in deodorant en bodylotion verhullen jouw eigen natuurlijke luchtjes. Ze zijn bedacht om je extra lekker te laten ruiken voor de ander, maar het is niet bewezen dat parfum je daadwerkelijk aantrekkelijker maakt voor de ander. 

Fijne stofjes

Als je iemand echt leuk vindt, komt er een soort spanning in je lijf. Een stressreactie van je lichaam om alert te zijn én het zorgt ervoor dat je de ander in beeld houdt. Bepaalde hormonen versterken dit proces, je lichaam maakt ze aan als je verliefd wordt. Het zijn de hormonen dopamine, serotonine, testosteron en oestrogeen die jou uiteindelijk helpen te besluiten of je iemand leuk vindt en openstaat voor seks. Over het algemeen kun je stellen dat mannen met veel testosteron (een teken van kracht) vallen op vrouwen met veel oestrogeen (een teken van vruchtbaarheid) en omgekeerd. Dopamine en serotonine stijgen als je iemand leuk vindt en deze hormonen stijgen nog sneller als je lichamelijk contact hebt met iemand. 

 

7 Signalen dat iemand zich misschien tot jou aangetrokken voelt:

 

  1. Zoekt vaker oogcontact.

  2. Is nieuwsgierig naar jou.

  3. Is vaak bij je in de buurt.

  4. Heeft een open lichaamshouding.

  5. Raakt subtiel je arm of hand aan.

  6. Er zijn ‘toevallige’ ontmoetingen.

  7. Lacht veel of maakt jou aan het lachen.

 

De eerste indruk

Natuurlijk kun je met elkaar praten, maar je communiceert het meest door de lichaamstaal die je onbewust uitzendt: je houding, je stem en je gezichtsuitdrukking. Dat is dus zonder dat je ook nog maar even gefocust hebt op wát diegene zegt. Onbewust lees jij iemands houding, luister je naar het stemgeluid en merk je gelaatstrekken op in het gezicht. Deze gouden drie-eenheid is van groot belang bij aantrekkingskracht. Een superaantrekkelijke man of vrouw die met gebogen rug over straat loopt en somber kijkt, zal uiteindelijk weinig mensen aantrekken. We hebben dus liever een minder knap iemand met een open houding en een mooie stem, dan een knapperd die ongelukkig oogt. 

Onbewuste lichaamstaal is belangrijker dan wat iemand zegt

Lekker flirten

Flirten doe je grotendeels onbewust: je gaat rechterop lopen met je borst vooruit en je schouders naar achteren. Je gezicht wordt opener doordat je mondhoeken wat omhoog krullen. Je maakt meer oogcontact dan normaal en je hele lichaam richt zich naar die ene persoon toe. Allemaal dingen die je onbewust doet, omdat je iemand leuk vindt. Als je kijkt naar mannen en vrouwen, zijn er ook nog verschillen op te merken. Het is bijvoorbeeld bewezen dat vrouwen meer gaan lachen, hun nek laten zien en hun haar naar achteren schudden. Mannen nemen een zelfverzekerde houding aan: ze openen hun benen een stukje of staan stevig met hun handen in beide broekzakken. Iemand met samengeperste lippen, een lach zonder dat de ogen mee lachen en de armen demonstratief over elkaar gevouwen, betekent meestal het omgekeerde: geen interesse. 

Méér dan uiterlijk

Of er aantrekkingskracht is van beide kanten hangt van meer af dan alleen het uiterlijk en de lichaamstaal. Gelukkig maar, want anders zouden we allemaal op dezelfde persoon vallen. Je kunt je ook tot iemand aangetrokken voelen omdat diegene ergens goed in is of een enorme passie heeft voor iets. Ook iemands karakter en gedrag kunnen ervoor zorgen dat je je tot die persoon aangetrokken voelt. Misschien heeft diegene een groot doorzettingsvermogen of is mega—zorgzaam. Dat zijn allemaal aspecten die ervoor zorgen dat iemand je kan “raken” en je je emotioneel meer met diegene verbonden voelt.

... nog lang en gelukkig

Dat je je aangetrokken voelt tot een persoon is geen garantie dat je ook daadwerkelijk een stabiele relatie met diegene zult krijgen. Misschien is de aantrekking voornamelijk lichamelijk en blijken jullie qua interesses of toekomstdromen te veel uit elkaar te liggen. Bovendien kan het ook zijn dat je je aangetrokken voelt tot een persoon die later je beste maatje, je lievelingscollega of je baas blijkt te worden. Niet alle aantrekking is van seksuele aard of gebaseerd op de evolutionaire voortplanting. De aantrekking kan ‘m ook zitten in een passie of bepaalde vaardigheden. Als je goed bent in wat je doet, zul je mensen aantrekken die graag met of voor jou willen werken, of zich graag door jou laten inspireren. Laat die natuur dus maar lekker zijn onbewuste gang gaan!

De wet van aantrekking heeft één duidelijke regel:

voortplanten. Volgens professor Jan Hindrik Ravesloot kunnen we er doekjes om winden, maar komt het uiteindelijk allemaal neer op hetzelfde. De natuur wil dat wij seks hebben, zodat we kinderen krijgen en voorkomen dat onze soort uitsterft. Het liefst doe je dat voortplanten op een zo jong mogelijke leeftijd, zodat je de meeste kans hebt op sterke en gezonde kinderen. ’Heel lang geleden was er minder noodzaak om verder te kijken dan de aantrekkelijkheid van je partner: de oermens keek bijvoorbeeld naar symmetrie in het gezicht, één van de uiterlijke kenmerken bij mensen die duiden op een sterk genenpakket.’ 

In de prehistorie werden we hooguit 40 jaar oud. Lang genoeg om een kind op de wereld te zetten en het op te voeden. ’Daarna zat je taak erop en stierven de meeste mensen’, aldus Ravesloot. Doordat we door de jaren heen grotere hersenen hebben gekregen, en inmiddels gelukkig ouder worden dan 40 jaar, zijn ook andere dingen een rol gaan spelen. ’Naarmate je ouder wordt, is de kans groot dat je je partner niet alleen maar beoordeelt op het uiterlijk. Je wilt ook weten of deze persoon op dezelfde manier in het leven staat als jij , of deze persoon je kan steunen in de dromen die je hebt en of je ook je diepste angsten en verlangens met diegene kunt delen.’

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees10 minuten

Spiritualiteit, geloof en betekenis

Lees3 minuten

Hoe herken je een verslaving? - Doe de zelftest

Kijk10 minuten

Aan de slag! Video: Wat is het effect van suiker?

We eten teveel suikerrijke voeding. In 70 tot 80% van onze voeding zitten toegevoegde suikers. Dit heeft nadelige gezondheidseffecten. Kijk de video en leer meer over de effecten van suiker op onze gezondheid.