Header background

De kracht van - Muziek

Sophie Luderer

13 maart 2023

leestijd 5 minuten

 

Wist je dat het “knuffelhormoon” oxytocine vrijkomt in je lichaam als je samen muziek maakt of zingt?

Daarom geeft het zo’n goed gevoel. En omdat je op elkaar moet afstemmen, voel je ook echt iets gezamenlijks ontstaan. Bij zang wordt dat “de koorklank” genoemd. Dat heeft iets magisch.

 

Goed voor je brein

Wanneer je muziek luistert worden er bepaalde verbindingen in je brein gelegd. Je luistert namelijk niet alleen naar de klanken en tonen, maar ook naar de woorden. Dit zorgt ervoor dat je hersenhelften beter leren samenwerken, waardoor je dingen uiteindelijk sneller oppikt. Interessant: er zijn mensen die in een vergevorderde fase van dementie opveren als ze hun lievelingsliedje horen. Vaak kunnen ze zelfs de teksten meezingen, in de maat dansen en intensiever contact maken met naasten.

Muziek = emotie

Onbewust kies je precies die nummers om te luisteren als je je stemming wilt versterken of verzachten. In muziek kun je volledig opgaan en ontroerd raken. Jongeren gebruiken muziek ook om uiting te geven aan hun emoties. Harde muziek kan helpen om na een zware dag op school even te ontladen. Rustige muziek troost en vrolijke muziek geeft een flinke oppepper.

 

 

Geluks stofjes

Behalve dat je lichaam bij het luisteren naar muziek stofjes aanmaakt die je een gelukkig en zorgeloos gevoel geven, remt muziek ook de aanmaak van stresshormonen. Door muziek kunnen eenzame mensen zich minder eenzaam voelen, en het werkt verzachtend op geestelijke en lichamelijk pijn. Het effect van die geluksstofjes is zelfs zo sterk dat in operatiekamers minder verdoving nodig is wanneer er muziek wordt gespeeld.

 

Tip:

Koptelefoon af, gehoorbescherming op. Niet alleen 
harde muziek is schadelijk voor de oren, gehoorschade 
ontstaat ook gemakkelijk bij langdurig dragen van een 
koptelefoon of oortjes. Geef je oren regelmatig rust en 
bescherm ze met oordoppen tijdens concerten. 


Voed je hersenen

Rond het 18e levensjaar rondt de ontwikkeling op het gebied van muzieksmaak zich af. Daarna sta je minder open voor andere stijlen en zijn we minder onderzoekend in muzieksmaken. Het “fundament” ligt dan vast, maar nieuwe stijlen leuk gaan vinden, kan natuurlijk altijd. Sterker nog: het is aan te raden! Als je naar nieuwe muziek luistert, verken je nieuwe wegen in je hersenen. Bij muziek binnen het genre dat je vaak luistert, absorbeer je de muziek als een spons en ontstaat een vertrouwd gevoel. Bij muziek binnen een onbekend genre voed je je hersenen en komen er meer geluksstofjes vrij.


 

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

De kracht van - Knuffelen

De kracht van - Geur