Header background

De kracht van - Geur

Liefde gaat door de neus

Jammer dat dating-apps niet werken met geur. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lichaamsgeur héél belangrijk is bij de keuze voor een partner. De hormoonachtige stoffen die ons lichaam aanmaakt in de klieren rond de oksels en de schaamstreek – feromonen – brengen boodschappen over: “Dit is een krachtige man!”, of “Deze vrouw is seksueel aantrekkelijk!”. Zo kun je halsoverkop verliefd worden, alleen door geur.

 

Vijf tips om je stemming te verbeteren 

  1. Rasp de schil van een citroen of sinaasappel, snuif de geur op. Verwerk de rasp in cakebeslag voor een heerlijke citruscake.
  2. Was ’s ochtends je beddengoed, laat het buiten drogen, maak er dezelfde dag je bed mee op en slaap in een frisse zomergeur.
  3. Loop door het bos, sta even stil en snuif de geur eens goed op.
  4. Smeer jezelf in met je favoriete bodylotion en/of doe je favoriete parfum op.
  5. Neem een paar seconden de tijd om aan je maaltijd te ruiken, voordat je begint te eten.

 

Ruik je gezond

Al eens gehoord van aromatherapie? Hierbij gebruik je krachtig geurende oliën uit planten. Meng een paar drupjes van de olie met een neutrale massageolie en smeer jezelf lekker in. Of je gebruikt de olie in een verdamper of aromalamp om je huis te laten geuren. Lavendel staat bekend om het rustgevende effect. Bergamot kan je stemming verbeteren en ook jasmijn heeft een opbeurend effect. Den en munt werken verkwikkend. Aromatherapie kan zo je fysieke, emotionele en mentale gezondheid positief beïnvloeden. Is dit allemaal wetenschappelijk bewezen? Nee, nog niet. Maar het kan geen kwaad om het te proberen!

Reuk = oer

Tijdens de evolutie zijn onze hersenen steeds groter en complexer geworden. Maar het deel van de hersenen dat geuren en emoties verwerkt, is er al sinds het allereerste begin van de mensheid. Er zijn korte en krachtige verbindingen in de hersenen tussen geur en emotie. Daarom kan een geur je intens blij of bang maken, of je terugbrengen naar het verleden.

In de oertijd was geur heel belangrijk. We konden gevaar ruiken, bijvoorbeeld van roofdieren of in het angstzweet van andere mensen. Tegenwoordig vertrouwen we veel meer op ons zicht en gehoor. Maar reuk blijft dat oerrestje, waar we nog best gevoelig voor zijn. Geur is daardoor veel belangrijker dan we vaak denken.

 

Wat je lievelingsgeur is, verschilt per persoon. Maar er is een aantal geuren die bijna iedereen lekker vindt:

  • Versgemaaid gras
  • Koffie
  • Versgebakken brood
  • Lavendel
  • Citrusvruchten

Dit artikel verscheen eerder in GZ-Stijl magazine. GZ-Stijl is hét magazine voor iedereen die zich mentaal fit wil voelen. Wil jij het magazine ook graag op papier lezen? Abonneer je dan voor slechts € 12,- per jaar.  

Karine Hoenderbos

Karine Hoenderbos

13-3-2023

Overige artikelen

De kracht van - Muziek

De kracht van - Knuffelen