Header background

De impact van een pandemie


Omgaan met de gevolgen van de coronacrisis

De coronacrisis houdt de hele wereld sinds maart 2020 in zijn greep. De gevolgen van de pandemie zijn immens, op allerlei gebieden. Ook op het gebied van de mentale gezondheid, zijn er grote zorgen.

 

 

Lijden onder kinderen en jongeren

Vooral kinderen en jongeren lijken te lijden onder de corona-maatregelen. Door het beperken van sociale interacties, hebben zij niet de veiligheid, vrijheid en experimenteerruimte die nodig is voor hun ontwikkeling. Stress en depressie kunnen het gevolg zijn. 

 

 

Andere gevolgen

Daarnaast zijn er zorgen over andere problemen ten gevolge van de coronacrisis: toename van huiselijk geweld, financiële problemen en eenzaamheid. Ook bij volwassenen en ouderen nemen psychische problemen toe. 

Er zijn echter ook positieve gevolgen van de coronacrisis: het fileprobleem is een stuk minder groot, door thuiswerken is er meer rust in veel gezinnen ontstaan en er ontstaan allerlei creatieve oplossingen. Denk aan de restaurants met heerlijke afhaalmenu’s! 

 

Zes tips

We geven je zes tips om je tijdens deze coronacrisis staande te houden:

  • Onthoud: de coronacrisis is geen sprint, maar een marathon. En ook aan een marathon komt een einde.
  • Het ervaren van stress en onzekerheid is een normale reactie in tijden van crisis. Weet dat je hierin niet alleen bent. Deze gevoelens zullen weer minder worden als de crisis voorbij of minder heftig is. 
  • Houd je vast aan je dagstructuur. Ook als je niet of minder kunt werken als gevolg van de crisis, ga op zoek naar andere bezigheden. 
  • Houd contact! Zoek binnen de maatregelen naar de mogelijkheden om contact met anderen te hebben, dit kan ook online zijn.
  • Houd een gezonde leefstijl: eet gezond, beweeg en slaap voldoende. Hierdoor kun je beter omgaan met stress en tegenslagen en houdt je lichamelijk gezond en weerbaarder. 
  • Vraag om hulp als je dat nodig hebt. Je hoeft het niet alleen te doen! 

 

Tot slot

Dat dit een heel heftige periode is, staat buiten kijf. Iedereen ziet uit naar het moment dat we uit deze crisis zijn en het leven weer terug naar normaal kan. Helaas weet niemand wanneer dit weer zo zal zijn. Tot die tijd moeten we blijven volhouden, blijven zoeken naar lichtpuntjes, ontspanning en plezier. En elkaar! Want dit cliché gaat wel op: samen komen we hier doorheen!

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Financiële problemen: er is een uitweg!

Online training: omgaan met stress

Stress kan ongemerkt leiden tot lichamelijke problemen. In dit artikel wordt er een online training aangeboden. In deze training leer je wat jouw stressvolle situaties zijn en hoe hier mee om te gaan.

Lekker bewegen: een goede gewoonte