Header background

De hoogsensitieve kanarie in de koolmijn

Yuna van den Adel

14 juni 2022

leestijd 3 minuten

 

Hoogsensitiviteit is, hoewel niet altijd makkelijk om mee te dealen, geen stoornis. Het is geen ziekte en ook geen zwakte. Het is een eigenschap, aldus psychologe Elaine Aron, die voor bijna 20% van de bevolking geldt. Een eigenschap die vraagt om de juiste kennis en omgang met zowel de gevoeligheden als de kwaliteiten ervan. Om op deze manier als hoogsensitief persoon veel moois in je leven én de wereld om je heen te kunnen brengen!


Wat is het?

Het is een term die door bovengenoemde Elaine Aron in het leven is geroepen. Sindsdien heeft hoogsensitiviteit veel aandacht gekregen en veel mensen herkennen zich hierin. Er zijn veel zelftesten te vinden op het internet, maar de (h)erkenning voor jezelf in de kenmerken is misschien wel het belangrijkste. Het kan je worstelingen in een ander perspectief plaatsen, een verklaring geven én handvatten. Volgens psycholoog Van Hoof is er sprake van diepgaandere informatieverwerking. Daarnaast kunnen emoties intenser worden ervaren, kan er sprake zijn van verhoogde zintuiglijkheid en een brein dat altijd aanstaat. Dit kan leiden tot overprikkeling, maar brengt ook veel mooie aspecten met zich mee.

 

 

Kanarie in de koolmijn

Een mooie metafoor die ik ooit Glennon Doyle heb horen zeggen, was die van de kanarie in een kolenmijn. Een kanarie is gevoelig en werkt goed om vooruit te sturen in de mijnen, omdat deze het eerst omvallen bij giftige gassen. De metafoor is dat mensen met hooggevoeligheid ook het risico lopen om sneller om te vallen in de huidige maatschappij. Niet omdat er iets mis met hen is, maar omdat ze het met hun prachtige gevoeligheid eerder signaleren als er in de omgeving iets niet klopt. Zoals de hoge eisen qua presteren, hoge input van informatie of alles goed voor elkaar moeten hebben. Misschien helemaal niet gek als je daar niet van floreert!

De kunst van het leven

De kunst voor een hoogsensitief persoon is om de kwaliteiten van deze sensitiviteit te benutten en te zorgen voor goede zelfzorg. Kwaliteiten zijn te vinden in bijvoorbeeld het eerder problemen kunnen signaleren, maar ook in het kunnen bedenken van creatieve oplossingen.  Daarnaast is het goed mogelijk dat je een sterk empathisch vermogen hebt, sociale processen goed doorziet en non-verbale signalen gemakkelijk oppikt. Door deze kwaliteiten kan een hoogsensitief persoon een waardevolle toevoeging zijn zowel in werk als privé.

 

 

 

Zelfzorg

Wat betreft zelfzorg kun je denken aan zorgen voor oplaadmomentjes. Dit kan al zo simpel zijn als met een kop thee op de bank gaan zitten, een lekker kleedje over je heen en een fijn boek; of opladen van een wandeling in de natuur. Meditatie-oefeningen kunnen ondersteunend zijn om je eigen signalen beter te leren herkennen in oplopende overprikkeling, en ontspanningsoefeningen om spanningen los te laten in je lijf. Voor mensen met een hoogsensitief brein ishet ook aan te raden hun empatische overgevoeligheid te leren richten op zichzelf. De valkuil kan namelijk zijn om je empathie te richten op een ander en daarbij jezelf te vergeten. Maar, zoals je in het vliegtuig leert: eerst je eigen zuurstofmasker op!

Bron

boek ' Leven zonder filter' van Fleur van Groningenboek ' Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?'
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Eet je anders als je hoogsensitief bent?

Hoogbegaafd: hoofd en hart in balans

In zeven stappen naar meer veerkracht