Header background

Het darm-microbioom: wat is het?

Waar denk je aan als je denkt aan je darmen? Waarschijnlijk denk je aan de vertering van voedsel en het opnemen van nuttige stoffen zoals vitamines, mineralen, vetten, suikers en eiwitten. Dat klopt! Maar daarnaast gebeurt er nog veel meer. In je darmen zit namelijk een soort extra orgaan met tal van functies: het darm-microbioom. 

Het darm-microbioom bestaat uit heel veel soorten micro-organismen: bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Dit klinkt een beetje vies misschien, maar ondertussen is dit darm-microbioom heel belangrijk voor ons. Kijk hiernaast naar de intro video met Maag-Darm-Leverarts Ben Witteman en lees het artikel hieronder over de darmen en het darm-microbioom.

Wat doet het darm-microbioom? 

Al die micro-organismen in je darm werken nauwkeurig samen met jouw lichaam:

  1. Ze halen hun energie uit voedingsvezels die wij zelf niet kunnen verteren en in ruil daarvoor krijgen wij tal van nuttige stofjes zoals hormonen, signaalstoffen en vitamines terug.
  2. Ze dienen als bescherming tegen ziekteverwekkende bacteriën, virussen of schimmels. Ze houden hun plek in de darmen bezet waardoor ziekteverwekkers er niet meer bij kunnen.  
  3. Ze werken samen met het afweersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat binnenkomende ziekteverwekkers worden gedood. Een gezond darm-microbioom verkleint de kans op chronische ontstekingen, allergische reacties en auto-immuunziektes.
  4. Ze zorgen voor een goede stoelgang, mits ze in balans zijn. Wanneer de micro- organismen uit balans raken (bijvoorbeeld weinig variatie in soorten) kan dit klachten opleveren zoals het prikkelbare darmsyndroom. Daar lees je in het artikel over PDS meer over.
  5. Ze communiceren met onze hersenen en zouden daardoor hoogst waarschijnlijk invloed hebben op onze mentale gezondheid. Dit gebeurt op verschillende manieren waar we in een volgend blog verder op in gaan.  Wil je deze alvast lezen klik dan op deze link: Jouw darmen en je mentale en fysieke gezondheid

Een mooi vooruitzicht 

Hoe belangrijk het darm-microbioom voor ons is weten onderzoekers nog maar een aantal jaar. Er komt steeds meer bewijs dat het darm-microbioom invloed heeft op zowel onze fysieke als onze mentale gezondheid. In tegenstelling tot onze genen, kunnen we de samenstelling van ons darm-microbioom zelf aanpassen. Dit geeft een goed vooruitzicht. Zo zouden we in de toekomst misschien ziektes kunnen voorkomen of genezen door het aanpassen van de samenstelling van al die verschillende micro-organismen in onze darmen!

Vind je dit een interessant onderwerp en wil je hier graag meer over weten, Kijk dan naar ons gratis Webinar via onderstaande link

GZ-Talk Webinar: Fysiek en Mentaal fit door gezonde darmen

Karlijn Allewijn

Karlijn Allewijn

4-11-2022

Bron

prof. Dr. Ben JM Witteman

Overige artikelen

Een lunch vol groente!

Zelftest: Hoe fit ben jij?

Bewegen is essentieel voor een goede balans