Header background

Aan de slag! Video: Neem een bewuste pauze voor verandering

Mirre Balke

14 mei 2024

leestijd 6 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?  
IllustratieNew Health

Bewust keuzes maken

We weten nu door de vorige video's dat we bewust keuzes kunnen maken met ons slimme brein. Dit is een belangrijke voorwaarde om je leefstijl te kunnen veranderen. Negatieve emoties als angst en boosheid komen veel sneller opzetten als we ons laten leiden door ons geprogrammeerde brein en dit kan leiden tot stress.

Gevolgen van stress 

Wanneer stress lang aanhoudt kan dit het proces van allerlei ziektes versnellen en verergeren. Dan verval je makkelijker in oude, vaak minder gezonde gewoontes. Door juist bewust stil te staan bij onze gedachtes en acties, geven we ruimte aan het slimme brein en kunnen we een gezondere keuze maken. 

Pauzeer even

Het is sowieso heel gezond om af en toe even te pauzeren en mentale rust te nemen. Dit kan door middel van een ademhalingsoefening, yoga, luisteren naar je favoriete muziek of een wandeling door de natuur. Kijk de video voor meer informatie hierover en leer simpele tips over hoe je je eigen gedachtes even kunt pauzeren.

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Train je onderbewustzijn

Vanaf dat je kind bent wordt je onderbewustzijn al gevormd. Dit ontwikkelt zich je hele leven. Hierdoor kan het soms lastig zijn om gewoontes te veranderen, maar het kan wel. Kijk de video voor meer informatie!

Aan de slag! Online Training: Stress de baas

Ben je het zat om je gestresst te voelen? Deze gratis online training van GZ-Plein helpt jou je stress de baas te worden. Je leert meer over stress (newsflash: het is niet alleen slecht voor je) en hoe daar mee om te gaan.

Podcast: John van Heel over leefstijl als medicijn

In deze aflevering hebben we John van Heel te gast. Hij is al sinds 1983 fitness- en leefstijlcoach, is eigenaar van een leefstijlcentrum en schreef drie boeken over de drie pijlers van een gezonde leefstijl als medicijn: bewegen, voeding en brein.