Header background

Beter slapen kun je leren

Susanne Vlek

17 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Slaap je niet goed? Of word je vaak moe wakker? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 32% van de Nederlanders slaapproblemen heeft. Maar er is ook goed nieuws: beter slapen kun je leren! Ontdek hieronder hoe je een goede slaper wordt.

 


Help je gedachten een handje

Mensen die slecht slapen hebben vaak last van hun eigen gedachten. Ze liggen dan lang te piekeren en komen hierdoor moeilijk in slaap. Als je beter wil leren slapen, is het belangrijk om te ontdekken welke gedachten jou ’s nachts bezighouden. Laat ze er vervolgens gewoon zijn en probeer ze niet te veranderen. Dit kan je helpen om spanning los te laten en in slaap te vallen. Dit is wel iets dat je moet oefenen. Een goede nachtrust wordt overigens ook bepaald door hoe je erover denkt. Als je zelf blijft beweren dat je een slechte slaper bent, dan blijf je vaak ook een slechte slaper. Niet doen dus!

 

Creëer een gezond slaapritme

Door een goed slaapritme te creëren, is de kans groter dat je goed slaapt. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  1. Ga elke dag op dezelfde tijd slapen en sta op dezelfde tijd op. Doe dit ook als je slecht hebt geslapen, ga niet eerder of later in of uit bed. 
  2. Zorg dat je in het weekend niet langer dan twee uur langer uitslaapt dan doordeweeks. Houd een maximum van negen uur in je bed aan. 
  3. Doe ’s avonds ontspannende dingen: ga in bad, lees een boek of luister rustige muziek. Bewaar die spannende boeken of series voor overdag, maar sla deze ’s avonds over. Ontspanningsoefeningen voor het slapen kunnen hierbij ook helpen. 
  4. Gebruik twee uur voordat je naar bed gaat geen beeldschermen meer. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je om 21.00 uur je telefoon weglegt tot de volgende ochtend.

Ontdek zelf wat voor jou werkt. Grote kans dat het niet haalbaar is om alle tips in één keer uit te proberen. Kies welke tips jij het meest nuttig vindt en pas die langere tijd consistent toe. Zo werk je stap voor stap aan een beter én gezond slaapritme.

 

Meer tips?

Wil je meer tips over het creëren van een gezond slaapritme? Lees dan het artikel over de werking van de biologische klok en hoe je jouw biologische klok een handje kan helpen.

Bron

werkboek 'Mentaal in Balans'
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Drie keer snel minder stress

Wat is mindfulness?

Mediteren kun je leren