Header background

Het gouden randje van autisme

Susanne Vlek

10 februari 2022

leestijd 3 minuten

 


Ruim 1% van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft autisme. Of, zoals het officieel heet, een autisme spectrum stoornis (ASS). Volgens psychiater en hoogleraar autisme Wouter Staal is autisme de ‘verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid in sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie.’ Maar betekent dit dan dat mensen met autisme alleen maar problemen ervaren? Of heeft het hebben van autisme ook mooie kanten? Het antwoord op de laatste vraag is volmondig JA!

 

Het opmerken van details


Mensen met autisme zijn heel goed in het opmerken van details. Informatie die anderen ontgaat, omdat die meer letten op de grote lijnen, merkt iemand met autisme vaak wél op. Hierdoor zijn ze vaak zorgvuldig en maken ze weinig fouten.

Analyseren

Ook kunnen mensen met autisme vaak goed analyseren, ontdekte Annelies Spek, klinisch psycholoog en autisme-expert. ‘Mensen met autisme hebben de neiging om al die losse stukjes detailinformatie te ordenen, misschien om zo toch tot een overzicht te komen. Daardoor kunnen ze goed systemen doorgronden.’ Bepaald werk past daardoor goed bij hen, zoals softwaretester.

Creatief

Iemand met autisme laat zich niet afleiden door de context of het grotere geheel, maar focust zich op details. Dit leidt tot creativiteit: ze hebben vaak onverwachte associaties en weten daarom verrassende oplossingen te bedenken.


In een relatie

De eerlijkheid van veel mensen met autisme, wordt door partners als voordeel ervaren. Dat geldt ook voor de rust en structuur die de persoon met autisme in de relatie brengt.

Conclusie

Zo blijkt maar weer: het hebben van autisme heeft natuurlijk ook mooie kanten. Want ieder mens is uniek en heeft, los van labels of diagnoses, mooie en minder mooie kanten. En laat je nooit anders vertellen!

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Ontdek jouw ikigai

Kennis of vriend – wat is het verschil?

Jezelf trainen in dankbaarheid