Header background

Autisme in de liefde



Iedereen heeft behoefte aan liefde en genegenheid. Ook als je te maken hebt met wat meer uitdagingen in het leven, bijvoorbeeld wanneer je autisme hebt. Voor iemand met autisme kan het hebben van een relatie lastig zijn, maar zeker niet onmogelijk!

 

De uitdagingen

Als één van de partners in een relatie autisme heeft, kan dat voor extra uitdagingen zorgen. Iemand met autisme vindt het bijvoorbeeld moeilijker om het gevoel van een ander aan te voelen en zich daarin goed te kunnen inleven. En omdat gevoel vaak een belangrijk onderdeel van een relatie is, kan dit de relatie onder druk zetten. Ook het opvangen van subtiele, non-verbale signalen kan lastig zijn voor iemand met autisme. Hierdoor ligt miscommunicatie op de loer.

 

Voor iemand met autisme kan een vaste structuur in zijn of haar leven heel belangrijk zijn. Een kleine verandering kan al veel spanning opleveren. Dat maakt dat een partner hier veel rekening mee moet houden. Ook de hoge prikkelgevoeligheid en eenzijdige interesses die iemand met autisme kan hebben, zijn dingen waar een partner rekening mee moet houden.

Acceptatie

In elke relatie is het belangrijk dat de partners zichzelf accepteren met alle sterke kanten en eigenaardigheden, en zichzelf durven zijn bij de ander. Dit is voor niet iedereen vanzelfsprekend en voor iemand met autisme ook zeker niet. Een leven vol ‘anders’ zijn kan een behoorlijke deuk geven in het zelfbeeld en de zelfacceptatie.
Een belangrijke stap voor iemand met autisme in een relatie of op zoek naar de liefde, is dan ook - al dan niet met (professionele) hulp - zichzelf te leren kennen en accepteren. Het is oké, alles aan jou is oké, ook je eigenaardigheden die in een relatie misschien lastig zijn.

 

Communicatie

Vervolgens is het belangrijk om met elkaar te communiceren, juist over je sterke kanten en eigenaardigheden. Leg de ander uit hoe je in elkaar zit, wat je lastig vindt en hoe hij of zij daar rekening mee kan houden. Spreek uit wat je verwacht in een relatie en wat je partner wel of niet van jou kan verwachten. 

Goede communicatie is in elke relatie dé sleutel naar het omgaan met alle eigenaardigheden die beide partners meebrengen. Ook extra uitdagingen die te maken hebben met autisme bij één van de partners, kun je samen goed aan, door erover te praten. Liefde en autisme kunnen zeker samengaan, dus laat je door wat extra obstakels niet uit de weg slaan!

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Het gouden randje van autisme

Leer van een psychiater!

Zo bewaak je je grenzen beter