
Opslaan en afsluiten: Als gamen uit de hand loopt
Gamen is leuk, ontspannend en soms zelfs leerzaam. Maar als je niet meer zonder kunt, dagen en nachten ongemerkt voorbijgaan en het gamen problematisch wordt, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Game over?

Wanneer 'veel’ ‘te veel’ wordt
Wanneer wordt veel gamen, té veel? Het antwoord is vrij eenvoudig: als jouw gamegedrag voor problemen zorgt, dan game je te veel. Je speelt nachtenlang, waardoor je te moe bent om te leren of te werken. Of je gaat zo in het gamen op, dat je regelmatig vergeet te eten of te douchen. Je hebt nauwelijks meer contact met vrienden of familie, omdat je altijd zit te gamen.
Lukt het niet om minder te gamen, ook al neem je je dat telkens weer voor? Kun je niet stoppen of minderen, zelfs als het gamen niet meer leuk is? Dan kan er sprake zijn van gameverslaving. Sinds 2019 is gameverslaving een officiële diagnose. En die erkenning is belangrijk, voor zowel de verslaafde gamer, als de mensen om hem of haar heen. Hulp zoeken is makkelijker geworden.
Hobby of verslaving?
Het is niet gek dat het moeilijk is om mate te houden met gamen. De makers ontwerpen de games juist om jouw aandacht vast te houden. En daar zijn ze heel goed in. Het is niet te makkelijk, niet te moeilijk en je krijgt op tijd weer een beloning. Helaas kan zo een onschuldige hobby wel uitmonden in een verslaving. Om te bepalen of iemand gameverslaafd is, stelde de Wereldgezondheidsorganisatie het volgende lijstje op:
- Je hebt weinig/geen controle over hoeveel je gamet.
- Gamen is belangrijker dan al je andere activiteiten en interesses.
- Je stopt niet met gamen, ook al veroorzaakt het problemen op school, je werk, studie of met sociale contacten buiten de game.
Voor een officiële diagnose moet het gamen minimaal een jaar aanhouden. Het gaat dus niet om hoeveel uur je gamet, maar om de impact van het gamen op je leven.
Een ander helpen
Zie je bij iemand anders, bijvoorbeeld je kind, partner of vriend(in) dat het gamen uit de hand loopt? Je kunt hem of haar helpen. Een paar tips:
- Weet waar het over gaat. Toon interesse, vraag waarom het gamen zo aantrekkelijk is en speel bijvoorbeeld eens mee.
- Hou eens een tijdje bij hoeveel en op welke momenten gegamed wordt én wat de gevolgen zijn (te laat komen, slecht presteren, etc).
- Ga het gesprek aan op het moment dat er niet gegamed wordt. Probeer erachter te komen of diegene zelf het gamen ook als een probleem ziet en het wil veranderen.
- Probeer dan samen een plan op te stellen. Zoek naar alternatieven en stel bijvoorbeeld een speelschema op.
Lees verder
Op www.gameninfo.nl staat nog veel meer informatie en tips!
Bron: nos.nl, interview met Sarah Verkennis (preventiemedewerker)
Auteur: Susanne Vlek
december 2021